Jean Sibeliuksen muistolaatta lyseolla

Säveltäjä Jean Sibelius (1865-1957) syntyi ja kävi koulunsa Hämeenlinnassa. Kerrotaan, että hänen improvisointinsa pianon ääressä ei kouluaikoina herättänyt suurtakaan kunnioitusta. Koulukaverit saattoivat kärsimättöminä tokaista: – Painu sinä Sibelius siitä rimputtamasta, että Ringvall pääsee soittamaan!

Hämeenlinnan Sibelius-Seura ehdotti vuonna 1959 muistolaatan hankkimista lyseon julkisivuun Jean Sibeliuksen muistoksi. Hanke kohtasi aluksi vastustusta. Kaupungin kulttuurilautakunnan kanta oli, että laatan kiinnittäminen ei ole tarpeellista eikä asiallista. Olihan kaupungissa jo ennestään kaksi Sibeliuksen muistolaattaa ja lyseon juhlasalissa kaksikin Sibeliuksen muotokuvaa. Lisäksi oli odotettavissa, että hänen muistokseen saataisiin ennen pitkää patsaskin. Tarkalleen ottaen Sibelius ei myöskään ollut käynyt koulua lyseon nykyisessä rakennuksessa, vaan lyseon vanhassa rakennuksessa nykyisellä Sibeliuksenkadulla.

Kulttuurilautakunta vastusti laattojen laittamista lyseon julkisivun ylipäätään. Vielä samana vuonna eli 1959 siihen kuitenkin asetettiin J.K. Paasikiven muistolaatta, jota myös oli ensin vastustettu. Kulttuurilautakunta päätti olla enää vastustamatta Sibeliuksen laattaa ja se paljastettiin 8.12.1960.

1960