Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki

Hämeenlinnan pääkirkon Raatihuoneenkadun puoleisella sivustalla on muistokivi Suomen sisällissodassa henkensä menettäneiden valkoisten muistoksi. Kysymys muistomerkin pystyttämisestä oli ollut esillä jo vuodesta 1923, mutta muistomerkin hankinnasta päätettiin lopullisesti vasta vuonna 1928.

Aluksi suunniteltiin muistotaulua kaupungin hautausmaalle, mutta ajatus hylättiin paikan syrjäisyyden vuoksi. Kirkkopuistoa pidettiin muistomerkin arvoa parhaiten vastaavana paikkana.

Kivipaaden hankinnasta vastannut muistomerkkitoimikunta järjesti myös paljastustilaisuuden. Se pidettiin 26.4.1929. Paateen on hakattu sisällissodassa kuolleiden valkoisten nimet.

Paljastustilaisuus oli arvokas. Paikalla oli koko suojeluskunta esikuntineen, kaupungin Lotat, läänin maaherra, virastojen ja varuskunnan edustajia sekä suuri määrä kaupunkilaisia. Muistomerkin luovutti kauppaneuvos A.G. Skogster, joka oli lahjoittanut osan varoista muistomerkin hankkimiseksi. Juhlapuheessaan valtuuston puheenjohtaja, rovasti V. Vartia, muistutti muistomerkin arvosta ja kehoitti vaalimaan sitä tarkoin.

1929