Trio

Howard Smith, Trio, 1992, teräsemali, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

HOWARD SMITH (s. 1928)
Trio
1992
teräsemali
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Jukolan torille tuo väriä yhdysvaltalaissyntyisen Howard Smithin veistos Trio. Suomessa erityisesti keramiikka- ja tekstiilitaiteilijana tunnetun Smithin teos oli alun perin tarkoitus pitää esillä vain samaan aikaan järjestetyn näyttelyn ajan, mutta kaupunki päätti ostaa veistoksen. Vuodesta 1992 asti esillä ollut Trio on toteutettu erilaisia sääolosuhteita kestävästä teräsemalista, jota suositaan Euroopassa julkisissa tiloissa, kuten metroissa ja lentoasemilla.

Teos muodostuu kolmesta monivärisestä ja pystysuuntaisesta teräslieriöstä. Monivärisen veistoksen väritys on tehty polttoemalina. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu suihkulähteeksi. Suihkulähteen tekniikka on valmistumisestaan lähtien odottanut myöhempää toteutumista.

Veistoksen vaiheet

Idea veistoksesta syntyi 1980-luvun lopulla, kun Howard Smithin näyttelyä suunniteltiin Hämeenlinnan taidemuseoon. Alkuaan oli tarkoitus pystyttää jokin suurikokoinen teos kaupungin alueelle vain näyttelyn ajaksi. Myöhemmin kaupunki osti veistoksen. Howard Smithin veistos Trio paljastettiin Jukolan liikekeskuksen torilla 3.10.1992.

Howard Smith on ajatellut Trion maanmerkiksi. Jukolan tori ja sitä ympäröivät rakennukset on huomioitu teoksen mittasuhteissa ja värityksessä. Teos hankittiin yhteistyönä Järvenpään Hackman Meka Oy:n ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Veistoksen toteutuksessa olivat mukana taidemuseo ja kaupungin rakennusviraston arkkitehtiosasto. Asiantuntijana teoksen sijaintipaikkaa etsittäessä oli kaupunginarkkitehti Heikki Aitola.

Howard Smith

Kuvataiteilija Howard Smith on syntynyt vuonna 1928 New Jerseyn Moorestownissa Yhdysvalloissa. Hänen tuotantonsa on hyvin laaja. Suomessa Smith tunnetaan parhaiten keramiikan ja tekstiilien suunnittelijana. Hän on tunnettu myös paperitaiteilijana, taidemaalarina ja kuvanveistäjänä. Smithin teoksia on monissa julkisissa kokoelmissa. Hämeenlinnassa Jukolan Lintukodon eteisaulassa on Howard Smithin suuri keramiikkateos Linnunrata.

Howard Smith tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1962 tarkoituksenaan viipyä vain joitakin viikkoja. Vierailu kesti 14 vuotta, jonka jälkeen hän palasi Yhdysvaltoihin opetustehtäviin. Vuonna 1984 Howard Smith asettui jälleen Suomeen, kun Arabia kutsui hänet vierailevaksi taiteilijakseen.

Howard Smith asui vuodesta 1988 Janakkalassa Tervakoskella. 1990-luvun puolivälistä hän on asunut ja työskennellyt Fiskarsissa. Howard Smith palkittiin Valtion taideteollisuuspalkinnolla vuonna 2001.

Smith, Howard

1992