Time Concrete

Rúrí, Time Concrete, 1986, betoni, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

RÚRÍ (s. 1951)
Time Concrete
1986
betoni
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Vanajaveden rannan ja hotelli Vaakunan tuntumasta löytyy islantilaistaiteilija Rúrín teos. Näyttävän kokoinen ympäristötaideteos Time Concrete koostuu kuudesta betoniin valetusta osasta, jotka tuovat mieleen raunioituneen rakennuksen pylväineen. Kansainvälisesti tunnetun Rúrín veistos oli alun perin osa Helsingin juhlaviikkojen 1986 betonitaidetapahtumaa, ja se saatiin pysyvästi esille Hämeenlinnaan syyskuussa 1989.

Veistoksen vaiheet

Teos oli osa Helsingin juhlaviikkojen 1986 Concrete-betonitaidetapahtumaa, ja se oli sijoitettu Rúrín suunnitelman mukaisesti Iso-Roobertinkadun kävelykadun päähän. Partek Oy valoi tapahtumaa varten veistoksen erikoissekoitteisesta betonista.

Time Concrete päätyi eri vaiheiden jälkeen Hämeenlinnaan syyskuussa 1989. Teos oli ollut vuosia varastoituna Partek Oy:n tehtaalle, josta sen löysi hotelli Vaakunan suunnitellut arkkitehti Esko Kahri.

Veistoksen sijoitus Hämeenlinnassa Mahlianpuistossa saattaa yllättää katsojan. Paras paikka veistoskokonaisuudelle olikin sen alkuperäinen sijainti Helsingin Iso-Roobertinkadulla, koska veistos oli suunniteltu takana olleen vanhan rakennuksen arkkitehtuurin mukaan.

Rúrí

Rúrí on syntynyt 1951 Reykjavikissa ja asuu siellä nykyäänkin. Hän on opiskellut sekä kotimaassaan Islannissa että Hollannissa. Rúrí on asunut ja työskennellyt Hollannissa, Tanskassa, Suomessa, Ruotsissa ja Kiinassa.

Rúrí on kansainvälisesti tunnettu ympäristötaideteoksistaan. Rúrín taide on käsitteellistä, ja ilmaistessaan itseään hän käyttää hyvin erilaisia menetelmiä: tietokonetekniikkaa, performanssia, installaatiota, multimediaa, filmiä, videota ja ääntä.

Rúrí

1986