Rakentajat

Kari Juva, Rakentajat, 1973, betoni, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

KARI JUVA (1939–2014)
Rakentajat (Sokkeli)
1973
betoni
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Moottoritien sillan kohdalla voi nähdä betonisen veistoksen tyylitellyt rakentajahahmot uurastamassa telineillään. Figuurit ovat suurpiirteisiä ja varjokuvamaisia, palkistot ja pilarit kuvaavat elementtirakentamista. Rakentajat-veistoksella tehdään kunniaa suomalaiselle rakentamiselle ja rakennustyöntekijöille. Teoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Kari Juva, joka on tunnettu monista monumentaaliveistoksistaan.

Veistoksen vaiheet

Kuvanveistäjä Kari Juva suunnitteli Rakentajat-monumentin alun perin Suomen Rakennusurakoitsijaliiton kutsukilpailuun, jonka tulos julkistettiin huhtikuussa 1972. Voittaja oli silloin Kain Tapper, ja toisen palkinnon kilpailussa sai Kari Juva.

Hämeenlinnalainen rakennusliike Kummila Oy lunasti myöhemmin Juvan ehdotuksen ja valoi sen betoniin. Kummila luovutti veistoksen 50-vuotisjuhlansa kunniaksi kotikaupungilleen Hämeenlinnalle. Suuri betonimonumentti sijoitettiin Lahdensivuntien päähän puistikkoon. Maa-alue veistoksen alla ja ympärillä tehtiin lävisteisistä betonisista pikkulaatoista, joiden raoista kasvaa ruoho.

Kari Juva

Taiteilija Kari Juhani Juva (vuoteen 1953 Orkamaa) syntyi Helsingissä 5.1.1939. Hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pyhäjoella, Raahessa ja Iisalmessa. Juva kävi Taideteollisen ammattikoulun Helsingissä 1961–64.

Kari Juva tunnetaan lähinnä lukuisista monumentaaliveistoksista, joita on eri puolilla Suomea. Tunnetuimmat monumentit ovat Helsingissä: kaupunginteatterin Thalia ja Pegasos, Tannerin portti Hämeentiellä, Lukusali Töölössä kirjastotalon edustalla ja Ilmatar Ilmalassa.

Juvan vapaat pienoisveistokset ovat usein staattisia naishahmoja, joissa liikkeen tuntu on saatu vaatteiden hulmuavilla muodoilla. Tarujen Pegasos-hahmot ja ratsut ovat merkittävä aihepiiri hänen tuotannossaan. Juvan pääasialliset teostyypit ovat pronssiin valetut veistokset, tussipiirrokset ja öljymaalaukset. Kari Juva kuoli 21. huhtikuuta 2014 Espoossa.

Juva, Kari

1973