Olympialaisten 5-ottelun muistolaatta

Muistolaatan teksti: XV olympiakisojen nykyaikainen 5-ottelu suoritettiin Ahvenistolla 20.-25.XV.1952

Hämeenlinna oli Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten toinen isäntäkaupunki. Olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun osuus käytiin Ahvenistolla. Kaupungin urheilulautakunta hankki tapahtuman kunniaksi vuonna 1962 muistolaatan. Niin paikalliset kuin matkailijatkin olivat ”usein ihmetelleet, ettei tästä huomattavasta ja harvinaisesta tilaisuudesta ole säilytetty minkäänlaista merkintää urheilukeskukseen”.

Muistolaatta oli tarkoitus paljastaa Viron ja Suomen välisen vesipallo-ottelun yhteydessä heinäkuussa 1962, mutta paljastaminen lykkääntyi hieman. Nykyään laatta sijaitsee Ahveniston urheilukeskuksen kahvilassa.

Ahvenisto maastoineen ja maauimaloineen sekä kaupungin sijainti riittävän lähellä Helsinkiä olivat syitä siihen, että Hämeenlinna valittiin olympialaisten nykyaikaista 5-ottelua järjestämään. Hyvänä kilpailuvalttina oli sekin, että Hämeenlinnan varuskunnalla oli kokemusta useiden suurkilpailujen järjestämisestä. Lisäksi 5-ottelu kytkeytyi tiiviisti sotilasurheiluun: sen lajit olivat maastoesteratsastus, miekkailu, ammunta, uinti ja maastojuoksu.

1962