Matti Helenius-Seppälän muistolaatta

Muistolaatan teksti: Tohtori Matti Helenius-Seppälä raittiusaatteen suuri mies asui tällä paikalla sijainneessa talossa vv. 1884-1894.

Matti Helenius-Seppälä (1870-1920), joka asui lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa, tunnetaan ennen kaikkea työstään raittiusliikkeen hyväksi. Hänen teoksestaan Alkoholikysymys tilastotieteen valossa tuli vuosikymmeniksi alansa perusteos. Helenius-Seppälä toimi Raittiuden Ystävien sihteerinä ja Raittiusjärjestöjen keskustoimiston johtajana. Hänen aloitteestaan kerättiin laaja kansalaisadressi kieltolain puolesta vuonna 1915, pari vuotta ennen lain voimaantuloa. Hän oli myös Kristillisen työväenpuolueen perustajajäseniä ja vakuuttunut siitä, ”että sosialismin aate ja kristinusko eivät ole ristiriidassa keskenään”. Helenius-Seppälä vaikutti Helsingissä vuodesta 1894 alkaen.

Helenius-Seppälän muistolaatan paljastamistilaisuus 5.11.1950 ”päätti arvokkaalla tavalla raittiusviikon” Hämeenlinnassa. Paljastuspuheen piti kulttuurilautakunnan sihteeri, asianajaja Harald Toivola. Aloitteen laatta-asiassa oli tehnyt kaupungin raittiuslautakunta.

1950