Kohtaaminen

Pertti Kukkonen, Kohtaaminen, 2004, kuparibetoni, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

PERTTI KUKKONEN (s. 1954)
Kohtaaminen
2004
kuparibetoni
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Raatihuoneenkadun kävelykadulla liikkuvia tervehtii hämeenlinnalaissyntyisen kuvanveistäjän Pertti Kukkosen veistos nimeltä Kohtaaminen. Teos sijaitsee keskellä uudempaa kävelykatua, sen korkeimmalla kohdalla. Suurikokoinen betoniveistos rakentuu kahdesta toisiinsa nojautuvasta kappaleesta, jotka on sijoitettu samasta materiaalista valmistetulle jalustalle. Veistoksen juurella on kaksi vesiallasta, joiden vesipinta nousee ja laskee hitaasti. Vesipintojen noustua tiettyyn korkeuteen ne yhtyvät hetkeksi.

Kävelykatu on kohtaamispaikka, ja veistos kuvaa kävelykadun ajatusta, yhdessäoloa ja läheisyyttä. Vesi ja sen toistuva liike tuo mukaan ajallisen perspektiivin. Veistoksen materiaalina on käytetty vihertäväksi patinoitua kuparibetonia.

Kuparibetoni on Pertti Kukkosen keksintö, joka on patentoitu maailmanlaajuisesti. Kuparibetoni on valittu uuden kävelykadun rakenteita yhdistäväksi tekijäksi. Kukkosen veistos, istuimet, ilmoitustaulu, istutusallas sekä luiska liikuntaesteisille ja porrasrakennelma yhdistyvät muodon ja materiaalin osalta kokonaisuudeksi.

Veistoksen vaiheet

Raatihuoneenkadun kävelykadun uuden osan suunnittelu aloitettiin vuonna 1999. Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 9.6.2003 tilata kävelykadulle Pertti Kukkoselta veistoksen. Veistos valmistui vuonna 2004.

Pertti Kukkonen

Pertti Kukkonen on syntynyt 11.10.1954 Hämeenlinnassa. Hän valmistui Suomen Taideakatemian koulusta 1983.

Kukkonen on tehnyt useita taideteoksia julkisiin rakennuksiin yhteistyössä arkkitehtien ja kaupunkisuunnittelijoiden kanssa. Kukkosen kiinnostus ympäristötaiteeseen on toteutunut Hämeenlinnan kävelykatusuunnitelman lisäksi muun muassa Kotkan veistoskatuprojektissa sekä Hämeenlinnan Linnankadun eteläosan ja Salon torialueen suunnittelutyössä. Hämeenlinnassa Kukkosen kädenjälki näkyy myös Tuomelan koulun pihalla olevassa veistoskokonaisuudessa. Pronssiset muotokuvat ja mitalitaide kuuluvat myös Kukkosen veistosmaailmaan.

Perinteisen pronssin ja puun ohella betoni on viime aikoina tullut yhä voimakkaammin Kukkosen käyttömateriaaliksi. Hän on etsinyt ja kehittänyt betonin esteettisiä ominaisuuksia yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa ja tehnyt alaan liittyviä keksintöjä. Kukkosen abstraktit teokset kuvaavat usein ihmisen sisäisiä kokemuksia luonnon tai toisen ihmisen läheisyydessä.

Kukkonen, Pertti

2004