Kevät

Matti Peltokangas, Kevät, 1988, graniitti, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

MATTI PELTOKANGAS (s. 1952)
Kevät
1988
graniitti
Hämeenlinnan kaupungin kokoelma

Hämeenlinnalaisen Hotelli Punaportin edustalta löytyy todennäköisesti maamme suurin yhtenäisestä kivilohkareesta tehty monumentti. Kuvanveistäjä Matti Peltokangas kertoo Kevät-veistoksen kaarien symboloivan elämää. Punaisesta pallograniitista tehty jykevä veistos paljastettiin yleisölle 13.10.1988. Useista julkisista teoksistaan tunnettu taiteilija käyttää mielellään suomalaista kiveä, koska se tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia.

Veistoksen vaiheet

Kuvanveistäjä Matti Peltokankaan Kevät  tilattiin Hämeenlinnan kulttuurilautakunnan alaisen kuvataidejaoston päätöksellä vuonna 1987. Teos paljastettiin 13.10.1988 Hämeenlinnan ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen (entinen Hämeenlinnan ammatillinen kurssikeskus, nykyinen Koulutuskeskus Tavastian aikuiskoulutuskeskus) edustalla.

Kevät on todennäköisesti maamme suurin yhtenäisestä kivilohkareesta tehty monumentti. Veistoksen sijoituspaikka löytyi sovittelemalla. 65 tonnin painoisesta kivestä tehtiin styroksista sovituskappale, jonka avulla veistokselle löydettiin paras sijainti. Kevät-veistoksen idea on veistoksen ja sen sijaintipaikan yhteydessä. Peltokangas sanoo työstään:

Teoksen muotokieli istui arkkitehtuuriin. Kaarien muoto symboloi elämää, joka nousee ja katkeaa jossain kohtaa. Ihmisten mielikuvissa kivi edustaa toisaalta voimakkuutta ja turvallisuutta, ja toisaalta se on pelottava. Näin teos symboloi niiden nuorten elämäntilannetta, jotka lähtevät etsimään ammattiaan ja elämäänsä ammatillisen koulutuksen jälkeen.

Matti Peltokangas

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas on syntynyt 1.6.1952 Virroilla. Hän on asunut aiemmin Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Matti Peltokangas on tehnyt monia hautamuistomerkkejä ja julkisia veistoksia. Tunnetuin taiteilijan julkisista veistoksista on vuonna 1996 valmistunut presidentti Lauri Kristian Relanderin muistomerkki Helsingissä.

Peltokankaan päämateriaali on suomalainen kivi:

Kivi on ehdottomasti suosikkimateriaalini – se pistää tarpeeksi hanttiin. Kivilaatuja on lukemattomia erilaisista marmoreista lähtien, joten mahdollisuudet ovat rajattomat. Kiven avulla ilmaisu on minulle ominaista, selvää tekemistä. Sen minkä otat pois, otat pois. Kivi on siten aina puhdas materiaali. Joskus sopiva kivilaji löytyy Carrarasta Italiasta, joskus Kotkasta tai Heinolasta.

Peltokangas, Matti

1988