Karhut

Robert Stigell, Karhut, 1907, vuolukivi, kuva Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

ROBERT STIGELL (1852–1907)
Karhut
1906
vuolukivi
Metsähallituksen kokoelma

Vehreä Aulangon puistometsä on matkailijoiden kestosuosikki. Entisen Karlbergin kartanon mailla sijaitsee Aulangonvuori, jonka näkötornista avautuu säveltäjä Jean Sibeliustakin inspiroinut kansallismaisema. Vuorelta alas rantaan laskeutuvat kiviportaat johdattavat Karhuluolalle, joka toimii kotina kuvanveistäjä Robert Stigellin Karhut-veistokselle. Näyttävä vuolukiviveistos valmistui vuonna 1906 ja jäi palkitun taiteilijan viimeiseksi suureksi veistokseksi.

Veistoksen vaiheet

Eversti Hugo Standertskjöld (1844–1931) osti vuonna 1883 Karlbergin kartanon Hämeenlinnan maalaiskunnan Luhtialan kylästä Vanajaveden rannalta. Myöhemmin hän laajensi tilaansa. Eversti Standertskjöld rakennutti kartanon ympäristöön ja Aulangonvuorelle yli 70 hehtaaria laajan Aulangon puistoalueen. Viimeisiä rakennustöitä olivat Aulangonvuoren huipulla oleva näkötorni ja sieltä alas Aulangonjärven rantaan laskeutuvat 322-askelmaiset kiviportaat. Portaat päättyvät Karhuluolalle.

Karhuluola on Aulangonvuoreen hakattu syvennys, johon on sijoitettu Robert Stigellin suuri veistos Karhut. Se valmistui vuonna 1906 ja on veistetty vuolukiveen Stigellin Lapinlahden verstaassa Helsingissä. Taiteilija oli lainannut teosta varten malliksi Korkeasaaresta karhunpennun, jonka pitäminen osoittautui kuitenkin hankalaksi. Stigell joutui hakemaan Eläinmuseosta täytetyn karhun mallikseen.

Karhut-veistos kuvaa karhuperhettä. Voimaa uhkuvat isä- ja äitikarhu valvovat ja ohjaavat, kolme pentua painivat ja kiipeilevät. Karhut muodostavat kolmiomaisen asetelman, jossa on massiivinen pyöreä alusta. Ympäristön korkea kuusikko ja veistoksen luolamainen tausta muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.

Hugo Standertskjöld myi vuonna 1926 Karlbergin kartanon ja puiston Hämeenlinnan kaupungille. Vuonna 1936 Hämeenlinnan kaupunki myi hotellin puistoineen Suomen Matkailuyhdistykselle, ja muista osista muodostettiin Aulanko-niminen tila. Puistometsäksi muuttunut entinen maisemapuisto siirtyi Metsäntutkimuslaitoksen omistukseen vuonna 1963, ja vuodesta 2001 Metsähallitus on omistanut Aulangon puistometsän ja sinne kuuluvan Karhut-veistoksen.

Robert Stigell

Kuvanveistäjä Robert Konstantin Stigell syntyi 14.5.1852 Suomenlinnassa. 15-vuotiaana Stigell lähti Pietariin kivenhakkaajan oppiin ja opiskeli siellä lisäksi piirustuskoulussa, minkä jälkeen hän opiskeli myös Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Opiskeluvuosien jälkeen Stigell pestautui vuodeksi merille matruusiksi. Hän valitsi kuitenkin kuvanveistäjän uran ja opiskeli vielä vuosina 1872-78 Roomassa ja Pariisissa, josta tuli taiteilijan kotikaupunki lähes kahdeksikymmeneksi vuodeksi.

Robert Stigell teki useita julkisivuveistoksia, muun muassa Helsingin Vanhan ylioppilastalon Ilmarinen ja Väinämöinen sekä Vakuutusyhtiö Kalevan talon Atlantit. Robert Stigellin pääteos on Helsingin Tähtitorninmäellä sijaitseva, yli neljä metriä korkea pronssiveistos Haaksirikkoiset vuodelta 1898. Stigell palkittiin vuonna 1878 Pietarin taideakatemian ’Ensiluokan taiteilija’ -arvonimellä, ja hän sai kultamitalin Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

Hämeenlinnaan valmistunut Karhut-teos jäi Robert Stigellin viimeiseksi suureksi veistokseksi. Robert Stigell kuoli Helsingissä 55-vuotiaana 1.12.1907.

Stigell, Robert

1906