Armas Lindgrenin muistolaatta

Lähikuva Armas Lindgrenin muistolaatasta.

Arkkitehti ja opettaja Armas Lindgrenin (1874-1929) muistolaatta paljastettiin loppuvuodesta 1975. Laatan hankinnasta teki aloitteen asianajaja Harald Toivola. Lindgren syntyi ja varttui Hämeenlinnassa. Hänen isänsä oli sanomalehti Hämäläisen toimittaja. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta Armas Lindgren lähti Helsinkiin opiskelemaan arkkitehdiksi. Vuonna 1902 hänestä tuli Taideteollisuuskeskuskoulun eli taideteollisen korkeakoulun edeltäjän ensimmäinen taiteellinen johtaja.

Lindgren on suunnitellut esimerkiksi Haikon kartanon nykyisen päärakennuksen ja yhteistyönä Eliel Saarisen ja Herman Geselliuksen kanssa Kansallismuseon rakennuksen. 1800-1900 –lukujen vaihteen hengen mukaisesti Lindgren pyrki suunnittelutyössään luomaan kokonaistaideteoksia ja syventyi huolella kaikkiin taideteollisiin yksityiskohtiin sisustuksia suunnitellessaan. Lindgren oli suuntautunut erityisesti rakennussuojeluun ja otti voimakkaasti kantaa mm. Wanhan Rauman suojelun puolesta.

Armas Lindgrenin Hämeenlinnassa sijaitsevista suunnittelutöistä ovat jäljellä Toripuisto, osa kirkkopuistoa sekä Skogsterin vanhan liiketalon tiilinen osa. Hänen suunnittelemansa oli myös Birger Jaarlin katu 4:ssä sijainnut puinen jugendtalo, joka purettiin 1980-luvun alussa.

1975