Antti Nurmesniemen muistolaatta

Lähikuva Antti Nurmesniemen muistolaatasta.

Suomalaisen taideteollisuuden vahvan vaikuttajan Antti Nurmesniemen (1927-2003) kunniaksi paljastettiin muistolaatta 31.8.1998. Se on hänen synnyintalonsa paikalla olevan talon kohdalla. Nurmesniemi on tehnyt merkittävän uran sisustusarkkitehtina ja muotoilijana Suomessa ja kansainvälisesti. Hän on saanut työstään lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja.

Sisustussuunnittelijana Antti Nurmesniemi toimi enimmäkseen julkisella alueella. ”En tekisi kenellekään kotia”, hän on todennut haastateltaessa. Nurmesniemelle sisustusarkkitehdin työ oli tilojen monipuolista koordinointia toimivuutta silmällä pitäen. Osaaminen oli hänelle myös sitä, että ”oivaltaa sen, mitä suunnittelijan ei tarvitse tehdä.” Epäolennaisen suunnittelutyön karsiminen oli hänestä tärkeä osa ammattitaitoa.

Nurmesniemen suuria sisustustöitä ovat Suomen Intian-suurlähetystö New Delhissä, Olavinlinna, valtion vierastalo Helsingin Munkkiniemessä sekä Hämeenlinnan Raatihuone. Hänen muotoilemistaan käyttöesineistä Wärtsilän ja Högforsin padat ja pannut ovat monelle tuttuja. Hämeenlinnan Hattelmalassa sijaitsee näkyvä Nurmesniemen hengentuote: Antinportti-niminen sininen voimajohtopylväs, joka seisoo moottoritien kupeessa. Se valmistui marraskuussa 1999.

1998