Albert Edelfeltin muistolaatta

Lähikuva Albert Edelfeltin muistolaatasta.

Albert Edelfelt (1854-1905) vietti Hämeenlinnassa lapsuutensa, vuodet 1855-1866. Hänen isänsä oli Hämeen läänin lääninarkkitehti. Edelfeltin kunniaksi kiinnitettiin nykyisen Piparkakkutalon seinään muistolaatta 20.11.1955. Aloitteen asiassa teki kaupungin kulttuurilautakunta. Pitämässään paljastuspuheessa lausui asianajaja Harald Toivola juhlallisesti, että tälläkin laatalla tahdottiin ”korostaa taiteen ja kulttuurin merkitystä elämän rikastuttajana ja tekijänä, joka valaa arkiseen elämään sisältöä ja luo kauneusarvoja”.

Edelfeltin äiti oli vanhaa ruotsalaista aatelissukua ja perheellä oli hyvät yhteydet suomalaisen kulttuurielämän kermaan. Edelfeltistä päätettiin jo nuorena tehdä suuri suomalainen taiteilija. Vaikka Edelfelt tuotti tukijoilleen myös pettymyksiä Pariisin paheellisilla harhapoluilla kulkiessaan, hänestä joka tapauksessa tuli suuri suomalainen taiteilija. Hän liikkui niin koti- kuin ulkomaisissakin seurapiireissä sulavasti ja oli erittäin arvostettu.

Miellyttävä, avulias ja seurallinen Edelfelt oli jo lapsena Hämeenlinnassa asuessaan koko naapuruston lemmikki, jota naapuruston rouvat tapasivat lainata päivänsä piristykseksi.

Lue lisää Edelfeldtin taidetta Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmissa.

1995