Taidevaltakunta ’24 -biennaalin teoksia Hämeenlinnan keskusta-alueella

Taidevaltakunta ’24 -biennaali tuo taiteen ihmisten luokse, on kyseessä sitten torikahvit tai päiväkävely. Osa teoksista alkoi rakentumaan jo ennen biennaalin alkua. Ensimmäisenä kaupunkimaisemaan ilmestyivät Mollu Heinon katumaalaukset Tuulta ja pölyä sekä Anssi Taulun betoniveistos Toivomuskaivo.

Mollu Heino, Tuulta ja pölyä

Taidevaltakunta ’24 -biennaalitaiteilija Mollu Heino työsti katumaalauksiaan Hämeenlinnassa biennaalin avautumista edeltävällä viikolla. Teos levittäytyy Rautatieasemalle, Hämeenlinnan taidemuseon eteen jalkakäytävälle sekä Viipurintien sillalle.

Heinon katumaalaukset Tuulta ja pölyä syntyivät paikkakohtaisesti, useaan eri sijaintiin Hämeenlinnassa. Valkoisella värillä katupintaan maalatut teokset kuvaavat liikettä. ”Halusin visualisoida ikiaikaisen luonnonvoiman, tarttua tuulenpuuskaan”, taiteilija kertoo. Heino muokkaa suurikokoisilla teoksillaan yhteistä ympäristöä. Mutta tällä vallan käytöllä on kerroksia. Myös ympäristö muokkaa teoksia, sillä teosten yli kävellään ja ne katoavat ajan kuluessa katukuvasta. ”Teos pohtii hetkeä suhteessa pysyvyyteen.”

Anssi Taulu, Toivomuskaivo
Kuvanveistäjä Anssi Taulun Hämeenlinnan torilla (Raatihuoneenkatu 17) sijaitseva kolmemetrinen Toivomuskaivo muistuttaa meitä puhtaan veden merkityksestä. Taulun mukaan ilmastokriisi on vesikriisi ja tulevaisuutemme keskeisin kysymys liittyy puhtaan veden tasapuoliseen saantiin ja riittävyyteen. 

Toivomuskaivoa varten taiteilija on valanut yli sata erilaista osaa – veistoksia ja ornamentteja. Niistä enemmistö on mukana teoksessa, kiinnitettynä kaivon neljään betonirenkaaseen. Teos on pääväritykseltään yönsininen ja siinä on mukana myös kullattu yläboordi.  

Taulun Toivomuskaivoon ei ole ajatuksena heittää kolikoita, vaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen liittyviä toiveita ja tekoja. ”Toivoisin, että kaivon äärellä ihmiset pysähtyisivät pohtimaan jokapäiväisten tekojensa vaikutusta ympäristöön. Pienet muutokset asenteessa ja ajattelussa sekä arjen tavoissa ja rutiineissa vaikuttavat meidän kaikkien tulevaisuuteen.”

Anssi Taululla on Taidevaltakunta ’24 -biennaalissa teoksia samaan teemaan liittyen myös taidemuseon tiloissa. Kaikkien teosten materiaalina on betoni.

Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo toteuttavat Taidevaltakunta -biennaalia yhteistyössä osana seudullisen vastuumuseon taidemuseotehtävää. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. 

Taidevaltakuntakunta ‘24 -biennaali on saanut Museoviraston valtionavustusta ja Alfred Kordelinin säätiön apurahan.

Kiitos yhteistyöstä Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto sekä Vanai Bistro & Bastu -ravintola.

taidevaltakunta.fi