Taidevaltakunnan kesän tapahtumat kutsuvat taiteen äärelle

Taidevaltakunta ’24 -biennaali tarjoaa koko kesän ajan lukuisia tapahtumia niin lapsille kuin aikuisillekin. Tule tekemään roskasta tulevaisuuden eläimiä ja kokeilemaan pystyykö järvikaislalla piirtämään. Kaikenikäisille sopivissa työpajoissa pääset käyttämään luovuutta ja kädentaitoja. Tiedonjanoiset voivat osallistua myös erilaisille opastuksille ja taiteilijatapaamisiin joka viikko. Taidevaltakunta.fi -sivun tapahtumakalenterista voi tutustua biennaalin tarjoamaan ohjelmaan.

Biennaalin tapahtumista ensimmäisten joukossa aukeavat museon ulkopuolella ajanvarauksella koettavat teokset. Sirpan Haapaojan teos Tuntu – Sense on avoinna pe 14.6 klo 10 alkaen. Teos on maksuton, ja siihen voi varata ajan täältä: www.nettiaika.fi/tuntusense

Liina Aalto-Setälän Vanai Bistro & Bastu -saunassa järjestettävän Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet -saunateoksessa on la 15.6. paikalla perinnesaunottajat klo 12–16. Pääsylippu saunaan on 12 euroa/hlö. Ajanvaraus tulee tehdä etukäteen täältä: shop/hameenlinnantaidemuseo.fi
Liina Aalto-Setälä on tavattavissa Vanai Bistro & Bastun saunalla la 15.6. kello 12–13.

Lauantaina 15.6. on myös Kimmo Ylösen taiteilijatapaaminen klo 14–15 Lohrmann-rakennuksessa. Ylönen kertoo kuukauden mittaisesta Valtakunnan askelmitta -teoksestaan. Biennaalin taiteilijoita esittäytyy viikoittain taiteilijatapaamisissa koko biennaalin ajan.

Taidevaltakunta ’24 -biennaalin kesäkuun lopun Pride-viikon työpajassa la 29.6. klo 13–16 tehdään taidetta kaikissa sateenkaaren väreissä. Pajassa tutustutaan kollaasitekniikkaan ja luodaan värikäs omakuva paperista ja kierrätysmateriaaleista. Lisäksi biennaalin taiteilija Jussi Lautu esittelee muunsukupuolisuutta käsittelevää teostaan samana päivänä, la 29.6. klo 14–15.

Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. biennaaliin on vapaa pääsy. Kuvataiteen päivän tapahtumat levittäytyvät koko Kanta-Hämeen alueelle. Hämeenlinnan taidemuseossa biennaalin ohjelmaan sisältyy esimerkiksi toiminnallinen opastus lapsille klo 12–13, jossa tutustutaan Taidevaltakunnan kansalaistaitoihin biennaaliteosten äärellä. Näitä taitoja ovat tarkkaavaisuus, uteliaisuus, kekseliäisyys ja ystävällisyys. Kuvataiteen päivänä on myös monenlaista muuta hauskaa ohjelmaa, kuten saippuakuplamaalausta klo 11–14 taidemuseon kesäisellä pihalla.

Lasten taidefestivaali Hippalot 1.–4.8. kutsuu perheen pienimmät kuvataiteen pariin ja Taidevaltakunta ’24 -biennaaliin. Ohjelmaa järjestetään lapsille festivaalin jokaisena päivänä. Toistuvassa Planetaarinen pulma -työpajassa päästään suunnittelemaan maailmanpelastuskoneita. Myös lasten miniopastukset tutustuttavat biennaalin teoksiin ja teemoihin päivittäin. Biennaalitaiteilijat Sauli Suomela ja Hanna Oinonen kertovat taiteestaan viikonloppuna teostensa äärellä, Hippaloiden hengessä lapset huomioiden. Biennaali on Hippaloiden ajan aikuisille maksuton lasten kanssa liikkuessa (to 11–18, pe-su 11–17). Alle 18-vuotiaat pääsevät Hämeenlinnan taidemuseoon aina ilmaiseksi.

Taiteiden Yönä 30.8. nautitaan puutarhajuhlatunnelmasta. Lasten tarinallisella draamaopastuksella kello 17 tutustutaan biennaalin ihmeisiin yhdessä oppaan sekä taidemuseon ystävällisen Nella-kummituksen kanssa. Aikuisille on luvassa pop-up -intro-opastuksia joka tasatunti klo 18 alkaen. Hämärtyvässä illassa biennaalitaiteilija Leena Lehti esittää teoksensa Existencen alkuperäisen kaitafilmi-projisoinnin. Teosta säestää pianisti Ville Väisänen. Esitys toistuu illan aikana puolen tunnin välein kello 19.30 alkaen. Museon pihamaalla on lisäksi puiden katveessa taidepiste, jossa jokainen voi löytää itsestään taiteilijan. Taiteiden Yönä biennaaliin ja sen tapahtumiin on klo 17–22 vapaa pääsy.

Taidevaltakunta’ 24 -biennaalin viimeisenä viikonloppuna la 7.9. toteutuvat Tulevaisuuden tutkimusretkellä -keskustelut, joissa Taidevaltakunnan teemat nivoutuvat yhteen biennaalin päätteeksi. Jätämme viimeisenä viikonloppuna myös terveiset tulevaisuuteen hautaamalla aikakapselin taidemuseon pihaan. Kapseliin tullaan keräämään biennaalin ajan yleisön muistoja, runoja tai vaikkapa piirroksia tästä ajasta Lohrmann-rakennuksen työpajatilan omatoimipisteessä.

Tapahtumiin voi osallistua pääsylipun hinnalla. Huom. Hikoilevat korvat, lahoavat lauteet -saunateos 12 €/hlö ajanvarauksella (Suomen kuvataiteen päivänä sekä Taiteiden yönä klo 16–22 teoksen pääsee kokemaan ilmaiseksi).

Tervetuloa!

Hämeenlinnan taidemuseo, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva ja Tampereen taidemuseo toteuttavat Taidevaltakunta -biennaalia yhteistyössä osana seudullisen vastuumuseon taidemuseotehtävää. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. 

Taidevaltakuntakunta ‘24 -biennaali on saanut Museoviraston valtionavustusta ja Alfred Kordelinin säätiön apurahan.

Kiitos yhteistyöstä Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto sekä Vanai Bistro & Bastu -ravintola.

taidevaltakunta.fi

Taidevaltakunta ’24 -biennaali
14.6.–8.9.2024
Hämeenlinnan taidemuseo
Avoinna ti-to 11–18, pe-su 11–17
Liput 12/10/0 €
Ilmainen sisäänpääsy Museokortilla sekä Hämeenlinnan kaupungin museoiden yhteisellä vuosikortilla