Tule saattelemaan Taidevaltakunnan biennaalitaiteilija Kimmo Ylönen kolme maakuntaa kiertävälle kuukauden kävelymatkalleen!

Yleisö ja median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen, jossa kuvataiteilija Kimmo Ylönen saatellaan kävelymatkalleen toteuttamaan Valtakunnan askelmitta -teosta. Tilaisuus alkaa tiistaina 14.5. klo 11 Hämeenlinnan taidemuseon pihassa. Taiteilija lähtee kävelemään kohti Hämeen linnaa saattojoukon kera noin kello 11.30. Mukana saattelemassa ovat mm. Jaarlin päiväkotien Enkkulan lapset. Tilaisuudessa julkistetaan samalla medialle biennaalin näyttelytiedote sisältäen biennaalin liittyvän runsaan oheisohjelman. Tervetuloa!

Valtakunnan askelmitta -teoksessaan taiteilija Kimmo Ylönen (s. 1970) kiertää kävellen Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa yhtäjaksoisesti kuukauden ajan. Teos on kävellen tehty tutkimusmatka, pitkä performanssi ja yhteisötaiteellinen jalkautuminen. Matkalleen Ylönen lähtee tiistaina 14.5. klo 11.30 Hämeenlinnan taidemuseon pihalta, ja päättyy samaan paikkaan torstaina 13.6.2024 klo 12.

Yleisö on tervetullut seuraamaan Kimmo Ylösen lähtöä, ja myöhemmin paluuta Hämeenlinnaan. Matkan varrella Ylönen piipahtaa Tampereen taidemuseossa pe 24.5. 10 sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvassa pe 7.6.2024.

Taivaltaessaan hitaasti tutkimusmatkailijan lailla Kimmo Ylönen tarkastelee ympäristöään, pohtii alueiden ja paikkojen historiaa sekä visioi mahdollista tulevaisuutta. Samalla hän tutkii sitä, miten toteuttaa mitoiltaan ja kestoltaan kookas teos, joka tavoittaa paljon ihmisiä, mutta jättää tuskin mitään materiaalijälkeä. Matkan aikana taiteilija havainnoi erityisesti piirtämällä ja kirjoittamalla. Valtakunnan askelmitta -teosta voi seurata Instagram-tilillä @taidevaltakunta tai tunnisteella #valtakunnanaskelmitta.

Kimmo Ylösen reittivalintaa määrittävät historiallisesti merkittävät kohteet ja maisemat, sekä taiteilijan oman elämän kiinnekohdat. Hämeenlinnasta Ylönen kävelee ensin kohti Iittalaa, sieltä Ylöjärvelle ja Tampereelle, josta matka jatkuu Padasjoen ja Vääksyn kautta Lahteen. Paluumatkalla Ylönen poikkeaa mm. Turengissa ennen saapumistaan takaisin Hämeenlinnaan. 

Kulkiessaan Ylönen jättää jälkeensä erilaisia aarteita, jotka ovat löydettävissä hänen Instagram-päivityksiinsä sisältyvien vihjeiden avulla. Aarteisiin lukeutuu taiteilijan piirrosten ja runojen lisäksi Taidevaltakunta ’24 -biennaalin vapaalippuja sekä Museokortteja. Mikäli taiteilija tulee kierroksellaan vastaan, voi hänen kanssaan jutella tai käydä vaikka heittämässä ylävitoset! Ylösen tunnistaa helposti hänen päällään olevasta oranssista Taidevaltakunnan huomioliivistä.

Kimmo Ylönen on syntynyt ja asunut aikuisuuden kynnykselle asti Ylöjärvellä Pirkanmaalla. Tällä hetkellä hän asuu ja työskentelee Norrskatan saaressa Paraisten ulkosaaristossa. Ylönen rakentaa teoksiaan puusta ja käyttää niissä niin luonnon- kuin kierrätysmateriaalejakin. Paikkasidonnainen, aineeton ja katoava tapa tehdä taidetta on kasvattanut osuuttaan jatkuvasti hänen taiteellisessa työskentelyssään.

Valtakunnan askelmitta -teoksen toteutumista tukee Hämeen liitto, Pirkanmaan liitto ja Päijät-Hämeen liitto. Taidevaltakunta ’24 -biennaalin toteutumista tukee Museovirasto.


Hämeenlinnan taidemuseo, Tampereen taidemuseo sekä Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva toteuttavat Taidevaltakunnan yhteistyössä osana alueellista taidemuseotyötä. Kahden vuoden välein toteutettava kuvataiteen biennaali vuorottelee eri maakunnissa. Ensimmäinen Taidevaltakunnan järjestämä biennaali nähdään Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeessä 2024. Tampereelle ja Pirkanmaalle biennaali levittäytyy 2026 ja vuonna 2028 Lahteen ja Päijät-Hämeeseen. 

Hämeenlinnassa järjestettävässä Taidevaltakunta ’24 -biennaalissa museot antavat tulevaisuusvallan taiteelle. Taiteilijoita pyydettiin biennaalin avoimessa taiteilija- ja teoshaussa pohtimaan millaisessa maailmassa elämme vuonna 2050. Näyttelyssä on mukana 31 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää, joilla kaikilla on jokin yhteys Taidevaltakunnan perustaneiden museoiden maakuntiin.

taidevaltakunta.fi

Lisätiedot:
Petra Hollmérus, viestintäsuunnittelija
+358 40 679 1510
petra.hollmerus@hameenlinna.fi

Hämeenlinnan taidemuseo
Viipurintie 2 
13200 Hämeenlinna
hämeenlinnantaidemuseo.fi