Taidegraafikko Tiina-Katriina Mustosen taidelaukun julkistaminen pe 12.4.2024 klo 13

Kutsu/Tiedote 5.4.2024

Tervetuloa taidegraafikko Tiina-Katriina Mustosen taidelaukun julkistamistilaisuuteen perjantaina 12.4.2024 klo 13–14.

Tiina-Katriina Mustosen taidelaukku vie puupiirrosten maailmaan

Taidelaukut ovat Hämeenlinnan taidemuseon lainattavia taideaineistoja, joiden toteutuksesta ja suunnittelusta ovat vastannet paikalliset taiteilijat. Taideteoksien maailmaan on helppo opastaa, sillä laukut sisältävät tehtävä– ja opastusrunkoja. Taidegraafikko Tiina-Katriina Mustosen 12.4.2024 julkaistavan uuden taidelaukun myötä pääsemme tutustumaan puupiirroksiin. Mustonen on yksi Hämeenlinnan taidemuseon Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta -näyttelyn taiteilijoista.

Tiina-Katriina Mustosen taidelaukussa on kaksi erilaista puupiirroslaattaa, jotka on sahattu neljään yhtä suureen osaan. Osien paikkoja vaihtamalla kuvasta muodostuu erilainen. Laattoja on helppo siirtää ja koota erilaiseksi kuvaksi palapelityyliin taidelaukussa olevalla työskentelyasustalla. Laatoista on myös valmiita puupiirroksia kehystettyinä paperivedoksina sekä ohuelle kuparille vedostettuna.

Taidelaukun puupiirroksissa Mustonen soveltaa Edvard Munchin tyyliä. Munch sahasi kaivertamansa laatan osiksi ja väritti osat eri väreillä, kokosi osat yhteen kuin palapelin ja vedosti kokonaisuuden. Mustosen taidetyöskentelyyn ovat lisäksi vaikuttaneet esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan kaiverrustyyli, sekä Ellen Thesleffin kaiverrustapa ja siveltimen käyttö värin levittämisessä.

Puupiirros on taidegrafiikan vanhin muoto, joka on ollut käytössä jo 1300-luvun lopulta. Tähän aikakauteen ajoittuvat ensimmäiset paperille painetut puupiirrokset. Taidegrafiikan menetelmistä kohopainotekniikkaan kuuluva puupiirros on inspiroiva menetelmä, jossa lopputulos on yhteistyötä puun kanssa. Puulaatan ominaisuuksilla on oma roolinsa kuvan muotoutumisessa. Usein kuvan voi nähdä jo laatalla, jolloin mikä ohjaa kuvan luonnostelua ja kaivertamisista.

Taidegraafikko Tiina-Katriina Mustonen asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän tekee kuvataidetta ensisijaisesti puupiirroksen menetelmin. Mustonen on aktiivinen Hämeenlinnan taiteilijaseuran sekä Taidegrafiikan yhdistys Paperihuone ry:n jäsen.

Lue lisää taidelaukuista:
Taidelaukut – Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)
Ajan syyt -näyttely:
Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta – Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)

Tiina-Katriina Mustosen taidelaukun julkistamistilaisuus
perjantaina 12.4.2024 klo 13–14
Taidekahvit pe 12.4.2024 klo 14–16
Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta
24.11.2023–19.5.2024

Hämeenlinnan taidemuseo

Lohrmann-rakennus
Viipurintie 2
13200 Hämeenlinna
www.hameenlinnantaidemuseo.fi

Lisätietoja:
Petra Hollmérus, viestintäsuunnittelija
+358 40 679 1510
petra.hollmerus@hameenlinna.fi