Hyvin sanottu -keskustelufestivaali: Taidemuseolla keskustellaan taiteen mahdollisuuksista tulevaisuusvisioinnissa sekä klassikkosatujen merkityksestä

Hyvin sanottu -keskustelufestivaali järjestetään 29.–30.9.2023 jo toisen kerran Hämeenlinnan Verkatehtaalla, ja Hämeenlinnan taidemuseo on jälleen mukana sekä keskustelunjärjestäjänä että tapahtumapaikkana.  Taidemuseo järjestää festivaalin osana kaksi keskustelua: 

Perjantaina 29.9. klo 12 Voiko taide viedä meidät tulevaisuuteen? -keskustelun aiheena ovat taiteen tulevaisuusvisiot ja taiteilijat tulevaisuusajattelijoina. Keskustelun alustaa sytykepuheenvuorollaan Sitran erityisasiantuntija Sanna Rekola, joka myös osallistuu keskusteluun. Muita keskustelijoita ovat mm. esitystaiteilija ja väitöstutkija Cadia (Taideyliopisto), Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki sekä Taidevaltakunnan asiantuntijaraadin jäsen, ortodoksipappi ja työnohjaaja Markku Salminen. Keskustelu liittyy Hämeenlinnan taidemuseon, Tampereen taidemuseon ja Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan perustamaan Taidevaltakunta-biennaaliin, joka järjestää kahden vuoden välein biennaalinäyttelyt vuorotellen Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Ensimmäinen biennaali Hämeenlinnan taidemuseossa ja Hämeenlinnassa toteutuu kesällä 2024.  

Lauantaina 30.9.2023 klo 14 Vexi Salmi ja Ruman ankanpoikasen tarina -keskustelussa aiheena ovat sadut. Millainen merkitys klassikkosaduilla on nykyhetkessä? Entä ovatko sadut ja faabelit tarkoitettu enemmän lapsille vai aikuisille? Keskustelijoina mukana ovat muun muassa Hämeenlinnan kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri, Ruma ankanpoikanen -pienoismusikaalin esiintyjä Juulia Kawka, kirjagrammaaja Laura Kuivalahti sekä kotimaisen kirjallisuuden dosentti Hanna Samola (Tampereen yliopisto). Keskustelussa sytykkeenä kuullaan katkelma Vexi Salmen riimittelemästä ja Kassu Halosen säveltämästä H. C. Andersenin satuun perustuvasta Ruma ankanpoikanen -musiikkiteoksesta. 

Lisäksi taidemuseolla järjestettävien keskustelujen aiheina ovat muun muassa perhevapaauudistus, mielenterveysomaisen kohtaaminen, nuorten hyvinvoinnin tukeminen kulttuuri- ja taideharrastamisen kautta sekä Hämeenlinna elokuvakaupunkina. Kaiken kaikkiaan taidemuseolla järjestetään yhteensä kuusi Hyvin sanottu -keskustelua. Keskustelupaikkana toimii taidemuseon punatiilinen Lohrmann-rakennus (os. Viipurintie 2, Hämeenlinna).

Hyvin sanottu -festivaalin tunnelmia vuodelta 2022. Kuva: Miika Kangasniemi /Hämeenlinnan kaupunki.

Museolla järjestettävien keskustelujen aikataulu

Perjantai 29.9.2023

10.00-11.30 Perhevapaat uudistuivat, mikä muuttui? (Kulttuurikeskus ARX)

12.00-13.30 Voiko taide viedä meidät tulevaisuuteen? (Hämeenlinnan taidemuseo)
14.00-15.30 Muu tilaisuus

16.00-17.30 Onnistumiset esiin! – Mielenterveysomainen kuulluksi, nähdyksi ja kohdatuksi palveluissa (FinFami)

Lauantai 30.9.2023

10.00-11.30 Kulttuuri- ja taideharrastamisen hyvinvointivaikutukset (Nuori Kulttuuri Talks)

12.00-13.30 Millainen elokuvakaupunki Hämeenlinna voisi olla? (Kino Tavast)

14.00-15.30 Vexi Salmi ja Ruman ankanpoikasen tarina (Hämeenlinnan taidemuseo)

Hyvin sanottu -festivaali

Hyvin sanottu -keskustelufestivaali on avoin ja maksuton tapahtuma, jossa kaikki halukkaat voivat osallistua keskusteluun. Osallistua voi myös katselemalla ja kuuntelemalla. Tapahtuman tarkoitus on lisätä rohkeutta osallistua keskusteluihin, syventää ymmärrystä ja vahvistaa kokemusta siitä, että kaikkien äänellä on merkitys. Festivaalin aikana järjestetään yhteensä yli 80 keskustelua eri aiheista. Festivaalilla puhutaan muun muassa ihmissuhteista, pelaamisesta, eläin- ja luontosuhteesta, häpeästä, miehisyydestä, maahanmuutosta, tiedosta, yksinäisyydestä, rahasta, anteeksi antamisesta, nuorten hyvinvoinnista ja mokaamisesta. Tapahtuman järjestämisestä vastaavat Yle, Hämeenlinnan kaupunki ja Erätauko-säätiö.

Tutustu koko festivaalin ohjelmistoon Hyvin sanottu -festivaalin omilla sivuilla!