Suuri taidelahjoitus Hämeenlinnan taidemuseolle

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan maalauksia, kollaaseja sekä arkistoaineistoja

Kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola lahjoitti Hämeenlinnan taidemuseolle reilut sata teostaan. Lahjoitukseen sisältyy muun muassa puolison, toimittaja Kirsti Takalo-Eskolan (1936–2015) muotokuva: Arjen ahertaja, 1974, akryylimaalaus, 70 x 77 cm. Kuva: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeenlinnan taidemuseo sai vuonna 2021 kokoelmaansa merkittävän taidelahjoituksen, joka on kattava läpileikkaus Ilkka Juhani Takalo-Eskolan pitkästä, yli 60 vuotta kestäneestä taiteellisesta urasta. Lahjoituksessa on yli sata teosta. Lisäksi taidemuseo sai kokoelmaansa yksityishenkilöiltä Raimo Viitalan, Ella-Maija Anttila-Laitasalon, Werner Orjalan sekä Ester Heleniuksen maalauksia, kaikkiaan viisi teosta.

Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmaa kartutetaan ammattitaiteilijoiden korkeatasoisilla taidehistoriallisilla tai nykytaiteen teoksilla. Kartuttamisen keskeisiä perusteita ovat: Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen alueeseen tekijöiden tai sisällön kautta liittyvä taide. Kokoelmaa kartutetaan myös teoksilla, jotka liittyvät kokoelmassa jo oleviin taiteilijoihin, teoksiin, tyylisuuntiin ja teemoihin tai taidemuseon näyttelyihin.

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan lahjoitus kattaa koko taiteellisen uran

Kuvataiteilija Ilkka Juhani Takalo-Eskola (s. 1937) on lahjoittanut Hämeenlinnan taidemuseolle laajan teostensa kokonaisuuden. Hänen juurensa ovat Pohjois-Pohjanmaalla Oulaisissa. Hän on asunut ja työskennellyt Lohjalla ja vuodesta 1982 alkaen Forssassa. Ilkka Juhani Takalo-Eskola on kotimaista ja kansainvälistä tunnustusta saanut kuvataiteilija. Hän on Ars-Häme ry:n ja Suomen Taidemaalariliiton jäsen sekä Art Unidentified -ryhmän kunniajäsen Japanissa. Ars Fennica -elämäntyöpalkinnon hän sai vuonna 2006 ja palkintonäyttely nähtiin Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä seuraavana vuonna. Takalo-Eskola on myös kirjailija, runoilija ja kääntäjä, samoin valokuvaaminen on hänelle tärkeä ilmaisumuoto.

Hämeenlinnan taidemuseon saamassa lahjoituksessa on maalauksia ja kollaaseja kaikkiaan runsaat sata teosta. Lahjoitukseen kuuluu myös arkistoaineistoa, kuten valokuvadokumentteja lukuisista performansseista. Entuudestaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmassa on neljä hänen maalaustaan. Lahjoitus kattaa Takalo-Eskolan taiteellisen uran 1950-luvulta aina 2010-luvun lopulle saakka. Mukana on aivan ensimmäinen julkisesti esitelty ja nuorten näyttelyissä palkittu teos, valokuvan pohjalta syntynyt pieni Vastavaloon-tussipiirros vuodelta 1954. Viimeisimmät teokset ovat värikkäitä monotypiasarjoja, joissa taiteilija pelkistää avaruudellisia tiloja, liikettä ja rytmiä. Niissä on mukana läpi koko tuotannon esiintyvä vertauskuvallinen ja myyttinen kala-aihe. Sarjallisuus on taiteilijalle tyypillinen työskentelytapa.

Lahjoituskokoelmassa tulevat esiin Takalo-Eskolan taiteen keskeiset teemat. Hän tarkastelee teoksissaan omia juuriaan ja minuutta, ihmisen olemassaoloa, ruumiillisuutta, ihmisen luontosuhdetta sekä rahan valtaa ja yhteisiä harhojamme. Hänen taidekäsityksensä on universaali ja kokonaisvaltainen ja sisältää elämän koko kirjon. ”Taide on osa evoluutiota, jatkuvaa luomiskertomusta. Taiteessa tunnen edelleen toivon säikeitä, jopa hurmioituneita valon välähdyksiä”, hän sanoo. Lahjoituksen toteutumisen yhteydessä hän toteaa: ”En koe eläväni vain autofiktiota varten. Mielessäni on autuaallista rauhaa tämän yhteiskunnan sijoittaessa oleellisia sirusia tuotannostani museolaitoksensa aktiivisiin uumeniin – lahjana itselleen, monille ja tulevaisuudellekin!”

Kirjallisuus, filosofinen ja aforistinen pohdiskelu näkyy Takalo-Eskolan maalauksissa, joissa hän yhdistää usein kuvaa ja sanaa. Teemojen käsittely pohjautuu nähtyyn ja elettyyn todellisuuteen, jota hän kuvissaan analysoi ja tarvittaessa kyseenalaistaa. Hänen ilmaisulleen on ominaista villi ja vapaa surrealistinen ote, mielen syvien kerrosten ja ylitodellisen maailman hyväksyminen ja esittäminen. Takalo-Eskola on taiteilijana tarkkailija, osallistuja, idealisti, tutkija ja ihmettelijä.

Lisätietoja:

Ilkka Juhani Takalo-Eskola: Mies ja vene, 29.12.1991, akryyli kovalevylle, 90 x 122 cm. Kuva: Reima Määttänen, Hämeenlinnan taidemuseo