Taidemuseolle mittava lahjoitus Marjukka Vainion valokuvataidetta

Hämeenlinnan taidemuseo on saanut laajan taidelahjoituksen, joka sisältää valokuvataiteilija Marjukka Vainion (s. 1953 Renko, k. 2019 Hämeenlinna) teoksia ja niihin liittyvää arkistoaineistoa.

Lahjoituksen on toteuttanut Marjukka Vainion toiveen mukaisesti hänen perikuntansa ja se kattaa ajallisesti taiteilijan koko taiteellisen uran.

Lahjoituksessa on kaikkiaan 49 teosta. Mukana on moniosaisia teossarjoja, joten yksittäisiä teoksia lahjoituksessa on yli 70. Valokuvateoksia on kaikilta vuosikymmeniltä, varhaisista 1980-luvun teoksista viimeisten vuosikymmenten Venetsian karnevaali -aiheisiin, Maan valoa- ja Kimono-näyttelyiden teoksiin ja Äänisen kalliopiirrosaiheisiin. Arkistoaineistoon sisältyy diakuvia, näyttelysuunnitelmia, materiaalikansioita ja uniikkeja koevedoksia.

Lahjoituksen myötä Marjukka Vainion taideteokset muodostavat Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmissa arvokkaan kokonaisuuden. Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmissa on taiteilijalta entuudestaan 14 teosta. Lahjoituskokoelma muodostaa näiden kanssa hyvän ja edustavan läpileikkauksen taiteilijan tuotannosta. Aineiston avulla voi tutkia Vainion taiteellista ilmaisua ja sen kehittymistä. Laaja teoskokonaisuus tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden tuoda teoksia esille taidemuseon tulevassa näyttelytoiminnassa.

Värivalokuvauksen kehittäjä

Marjukka Vainio luetaan maamme eturivin valokuvataiteilijoihin. Hän oli 1980-luvulta alkaen nostamassa ja uudistamassa valokuvataidetta muun kuvataiteen rinnalle. Vainio irrottautui dokumentaarisen mustavalkokuvauksen perinteestä ja kehitti uranuurtajana erityisesti värivalokuvauksen ainutkertaisia ja kokeellisia menetelmiä.

Valon ja varjon vaihtelua

Marjukka Vainio on kuvannut omaelämäkerrallisia elämyksiä, muistojen ja muistin kerroksia kasvimaailman vertauskuvien kautta. Läpikuultavissa teoksissa kuljetaan läpi elämän kiertokulun, siemenistä ja hennoista sirkkalehdistä kasvien kukoistukseen ja kuihtumiseen. Elämä ja kuolema, valo ja varjo vuorottelevat. Hän tutki myös naamioitumista, kätkeytymistä ja erilaisuutta.

”Vainion estetiikka on herkkää, humaania ja eettistä, elämää kunnioittavaa. Tummasta varjosta kajastava valo antaa teoksiin läpikuultavan tilan ja syvyyden. Vainion teoksissa ilmaisu on usein lähellä öljymaalauksen kaltaista vahvaa ja mehevää otetta, toisinaan se on kevyttä ja harsomaista kuin kuulaissa akvarelleissa. Hän työsti läpi koko tuotantonsa kuvallisen ilmaisun perusasioita, sommittelua, muotoa, väriä ja liikettä”, kuvailee Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista vastaava amanuenssi Päivi Viherluoto.

Marjukka Vainio, Tulppaani IX, 2005, Maan valoa -kokonaisuudesta, pigmenttivedos, 55 x 50 cm
Marjukka Vainio, Lehti 3, 1990-92, Hommage à Ester Helenius -kokonaisuudesta, värivalkaisuvedos, 55 x 65 cm