Camilla Vuorenmaan taiteilijatapaaminen ja keskustelu Joustava sydän -näyttelyssä sekä Valoilmiö -valotaidefestivaali 24.–25.11.2023

Hämeenlinnan taidemuseossa juhlistetaan perjantaista lauantaihin 24.–25.11. Lapsen oikeuksien viikkoa ja Valoilmiö-valotaidetapahtumaa keskustelutilaisuuden, taiteilijatapaamisen, työpajan ja ilmaisen sisäänpääsyn merkeissä.

Keskustelun teemoina nuoruus, kasvu ja pelot kuvataiteessa ja elokuvissa

Hämeenlinnan taidemuseon keltaisessa Engel-rakennuksessa (Viipurintie 2, Hämeenlinna) järjestetään lauantaina 25.11. klo 14 kuvataiteilijaCamilla Vuorenmaan ja nuorisotutkija Heta Mularin (Tampereen yliopisto) keskustelu otsikolla ”Nuoruus, kasvu ja pelot kuvataiteessa ja elokuvissa”. Joustava sydän -näyttelystä inspiroituneen keskustelun aiheina ovat mm. sukupolvikokemukset populaarikulttuurissa, queer-teemat elokuvissa ja kuvataiteessa sekä fanius ja idolit. Keskustelu liittyy Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaan. Keskustelun kesto on n. 1 h ja siihen on vapaa pääsy, kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita.

Samana päivänä 25.11. klo 17 järjestetään taiteilijatapaaminen Joustava sydän -näyttelyssä. Näyttelykierros Camilla Vuorenmaan opastuksella on maksuton ja sen kesto on n. 45 minuuttia.

Valoilmiö-valotaidefestivaalin kunniaksi taidemuseo on avoinna 24.–25.11. klo 21 saakka ja museoon on vapaa pääsy klo 17 alkaen.

Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttelyyn ja Valoilmiö-tapahtumaan liittyen taidemuseon lauantain 25.11. ohjelmassa on myös kaiken ikäisille sopiva UV-tussityöpaja, jossa puretaan painajaisten teemoja kysymällä: Oletko joskus nähnyt painajaisen? Mistä se kertoi? Tule kirjoittamaan tai piirtämään kuvaus painajaisestasi taidemuseon Engel-rakennuksen aulaan. Painajaiskuvaukset kerätään painajaisarkistoon Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttelyn UV-huoneeseen, jossa ne ovat nähtävillä tapahtuman ajan. Työpaja on ilmainen ja siihen voi osallistua klo 17–21.

Tapahtumat

pe 24.11. klo 17–21 vapaa pääsy

la 25.11. klo 14 Camilla Vuorenmaan ja nuorisotutkija Heta Mularin keskustelu ”Nuoruus, kasvu ja pelot kuvataiteessa ja elokuvissa” (keskusteluun vapaa pääsy)

la 25.11. klo 17 Camilla Vuorenmaan taiteilijatapaaminen

la 25.11. klo 17–21 UV-tussityöpaja, jossa puretaan painajaisten teemoja kysymällä: Oletko joskus nähnyt painajaisen? Mistä se kertoi?

la 25.11. klo 17–21 vapaa pääsy

Lisää tietoa tapahtumista ja ihmisistä

Camilla Vuorenmaan (s. 1979 Tampereella) teokset käsittelevät usein ihmisyyteen ja inhimillisyyteen liittyviä kysymyksiä, kuten yksilön selviytymistä sekä myyttejä ja tarinoita. Joustava sydän -näyttelyn teoksissa Vuorenmaa tutkii erityisesti nuoruuteen, kasvuun ja perheeseen liittyviä teemoja. Vuorenmaa tunnetaan erityisesti puukaiverrukseen pohjautuvista suurikokoisista maalauksistaan. Näiden ja perinteisempien maalausten lisäksi näyttelyssä on esillä seinämaalaus, UV-maalauksia ja -installaatio sekä mediataideteoksia. Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Museovirasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Camilla Vuorenmaa asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta. Lisäksi hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa.Vuonna 2017 hän oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi ja voitti vuonna 2015 Suomen taideakatemian palkinnon. Vuorenmaan teoksia on mm. Hämeenlinnan taidemuseoon talletetussa Niemistö-kokoelmassa sekä Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Göteborgin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Heta Mulari (FT) on tutkija Nuorisotutkimuksen ja nuorisotyön oppiaineessa Tampereen yliopistolla. Hänen tutkimukselliset kiinnostuksen kohteensa liittyvät luoviin ala- ja nuorisokulttuureihin, feministiseen elokuva- ja mediatutkimukseen ja taidelähtöisiin tutkimusmenetelmiin.

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan 20.–26. marraskuuta teemalla ”Lapsella on oikeus hyvinvointiin”. Hämeenlinnan kaupunki yhdessä paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa toteuttaa monipuolista ohjelmaa viikon aikana lapsille, nuorille ja koko perheille. https://www.hameenlinna.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/lapsiystavallinen-kaupunki/lapsen-oikeuksien-viikko/

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestetään Hämeenlinnassa toisen kerran 23.-25.11. Teokset sijoittuvat kantakaupunkiin ja Iittalan lasitehtaan alueelle ja ne ovat nähtävissä klo 17-21. Osallistava ja maksuton festivaali on suunnattu kaikille kaupunkilaisille. Teoksia on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa noin 1500 paikallista lasta ja nuorta. Koko teoskartta ja tarkemmat teoskuvaukset löytyvät osoitteesta: https://www.kulttuurikeskusarx.fi/festivaalit/valoilmio/