Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttelyssä juhlitaan ruotsalaisuuden päivää sunnuntaina 5.11.2023

Hämeenlinnan taidemuseossa vietetään ruotsalaisuuden päivää (Svenska dagen) sunnuntaina 5.11.2023 klo 13. Päivän kunniaksi järjestetään erikoisopastus ruotsiksi Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttelyyn. Opastuksen vetää taidemuseon kokenut museo-opas Kim Lindertz. Näyttely ja opastus ovat museon keltaisessa Engel-rakennuksessa (Viipurintie 2, Hämeenlinna)

Erikoisopastuksessa tutustutaan syvemmin Camilla Vuorenmaan näyttelyyn. Museo-opas Kim Lindertz muistuttaa, että ruotsinkieliseen opastukseen voi osallistua hyvin matalalla kynnyksellä, vaikka kielitaito olisi ruosteessa.

Camilla Vuorenmaan (s. 1979 Tampereella) teokset käsittelevät usein ihmisyyteen ja inhimillisyyteen liittyviä kysymyksiä, kuten yksilön selviytymistä sekä myyttejä ja tarinoita. Joustava sydän -näyttelyn teoksissa Vuorenmaa tutkii erityisesti nuoruuteen, kasvuun ja perheeseen liittyviä teemoja ja näyttelyn teokset ammentavat vahvasti taiteilijan omasta elämästä ja kokemuksista.

Joustava sydän -näyttely esittelee monialaisen kuvataiteilijan. Vuorenmaa tunnetaan erityisesti puukaiverrukseen pohjautuvista suurikokoisista maalauksistaan. Näiden ja perinteisempien maalausten lisäksi näyttelyssä on esillä seinämaalaus, UV-maalauksia ja -installaatio sekä mediataideteoksia. Taiteilijan ensimmäinen valkokankaalle sovitettu teos Suu on sillä auki (2023) saa ensiesityksensä Joustava sydännäyttelyssä. Hämeenlinnan taidemuseossa nähdään Vuorenmaan töitä vuosilta 2015–2023. Uudempien teosten rinnalla nähdään näyttelyn teemaan liittyviä teoksia taiteilijan aiemmasta tuotannosta.

Camilla Vuorenmaa asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta. Lisäksi hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa.Vuonna 2017 hän oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi ja voitti vuonna 2015 Suomen taideakatemian palkinnon. Vuorenmaan teoksia on mm. Hämeenlinnan taidemuseoon talletetussa Niemistö-kokoelmassa sekä Espoon modernin taiteen museon EMMAn, Göteborgin taidemuseon, Nykytaiteen museo Kiasman ja Saastamoisen säätiön kokoelmissa.

Näyttelyä ja taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Museovirasto sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Joustava sydän -näyttelyn oheisohjelma ja taiteilijatapaamiset

Yleisö-opastukset:

su 22.10. klo 15 opastuskielenä suomi
su 29.10. klo 13 opastuskielenä englanti, klo 14 opastuskielenä suomi
su 5.11. klo 13 ruotsinkielinen erikoisopastus, klo 14 opastuskielenä suomi
su 12.11. klo 14 opastuskielenä suomi
su 19.11. klo 14 opastuskielenä suomi
su 3.12. klo 14 opastuskielenä suomi
su 17.12. klo 13 opastuskielenä englanti, klo 14 opastuskielenä suomi
su 31.12. klo 14 opastuskielenä suomi

Tapahtumat:

la 4.11. klo 14 Camilla Vuorenmaan taiteilijavierailu painottuen näyttelyn kauhu- ja scifielokuvista sekä painajaisunista inspiroituneisiin teoksiin
klo 17–20 KarseaARXantai

la 25.11. klo 14 Camilla Vuorenmaan ja nuorisotutkija Heta Mularin keskustelu, Nuoruus, kasvu ja pelot kuvataiteessa ja elokuvissa
klo 17 Camilla Vuorenmaan taiteilijatapaaminen