VEXI SALMI JA YSTÄVÄT -NÄYTTELYN PÄÄTTYMISTÄ JUHLISTETAAN LAUTTURIN LAULUJA -KONSERTILLA 

Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyn päätöspäivää juhlistetaan Vexi Salmen Lautturin lauluja -runokirjaan pohjaavalla konsertilla Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa (Viipurintie 2, Hämeenlinna) su 22.10.2023 klo 1415. Konsertin kesto on noin tunti ja konserttilippu sisältyy museon sisäänpääsymaksuun.

Vexi Salmen Lautturin lauluja -runokirja ilmestyi jo 40 vuotta sitten. Säveltäjä, muusikko Pekka Tonttila on nyt tarttunut väkevään runokokoelmaan. Hänen Lautturin lauluja -konserttiin tekemänsä sävellykset ovat inspiroituneet Lautturin lauluja -runokirjan runoista ja kunnioittavat niiden henkeä. Tonttila (laulu ja kitara) esittää Hämeenlinnan taidemuseon konsertissa valikoiman sävellyksiään yhdessä Puke Katajan (kosketinsoittimet) ja Tuula Tonttilan (laulu) kanssa.

Vexi Salmen Lautturin lauluja -runokirja julkaistiin vuonna 1983, mutta Salmen rehelliset ja voimakkaat runot ovat kestäneet aikaa. Runokirjan ja konsertin nimestä huolimatta laulut eivät kerro kuolemasta, vaan pikemminkin elämästä ja erityisesti elämään liittyvästä selviytymisestä ja kamppailusta kaikkien vaikeuksien keskellä.

Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija. ”Teoksista on tullut ystäviäni”, on Vexi Salmi todennut. Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde.

Salmi lahjoitti puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa taidekokoelmansa synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010. Kokoelmaa laajasti esittelevä Vexi Salmi ja ystävät –näyttelyavautui Hämeenlinnan taidemuseossa 25.11.2022 ja se on esillä Lohrmann-rakennuksessa 22.10.2023 asti.