Taidemindfulness-hetki Vexi Salmen kokoelman keskellä lauantaina 7.10. klo 14 Hämeenlinnan taidemuseossa

Irrottaudu arjen kiireestä ja koe rauhoittava läsnäolon hetki kuvataiteen äärellä! Lauantaina 7.10. klo 14 taidemindfulness-hetken aikana Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyn teoksia katsotaan aivan uudella tavalla.  Mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa. Monesti taideteoksia lähestytään tiedollisesta näkökulmasta, mutta tässä harjoitteessa teoksia koetaan läsnäolon kautta: miltä teos näyttää, miltä se tuntuu omassa kehossa, mitä havaintoja teoksesta tekee juuri tässä hetkessä? Taidemindfulness-hetken Hämeenlinnan taidemuseossa vetää museopedagogi Tuija Vertainen

Harjoite kestää̈ 45 minuuttia, jonka jälkeen voi halutessaan jäädä hetkeksi keskustelemaan sen aikana heränneistä ajatuksista. Taidemindfulness-hetki pidetään Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa ja se kuuluu museon pääsylipun hintaan. Taidemindfulness-hetkeen osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta, eikä osallistuminen edellytä ennakkovalmisteluja tai välineitä.  

Veikko Olavi ”Vexi” Salmi (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Vexi Salmen syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta 21.9.2022. Hämeenlinnan taidemuseo juhlii tätä Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyllä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta.

Näyttelyssä tuodaan esiin Vexi Salmen monia puolia esittelemällä taidekokoelman teosten lisäksi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä. Vexi Salmen kiinnostus keräilyyn, leikkisyys, tiedonjano, uteliaisuus, elämän ja katoavaisuuden pohdinta sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan näkyvät näyttelyn teemoissa.  

Vexi Salmen kokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa, ja yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Taiteen keräilijänä Vexi Salmen kiinnostus kohdistui erityisesti kotimaiseen, virolaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen sekä sotien välisen ajan saksalaiseen ekspressionismiin, niin sanottuun rappiotaiteeseen. Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia.