Ikäihmiset eurolla Hämeenlinnan taidemuseoon senioripäivänä

Perjantaina 6.10.2023 Hämeenlinnan taidemuseossa juhlistetaan Vanhustenviikkoa perinteisen senioripäivän merkeissä: ikäihmiset pääsevät taidemuseoon 1 euron sisäänpääsymaksulla ja klo 13 ohjelmassa on opastettu kierros Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyyn. Kierros sisältyy pääsylipun hintaan. 

Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttely esittelee teoksia Vexi Salmen kokoelmasta. Lisäksi näyttelyssä tuodaan esiin Vexi Salmen monia puolia esittelemällä taidekokoelman teosten lisäksi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä. Vexi Salmen kiinnostus keräilyyn, leikkisyys, tiedonjano, uteliaisuus, elämän ja katoavaisuuden pohdinta sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan näkyvät näyttelyn teemoissa.  

Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia. Näyttelyssä on yli 160 teosta 52 taiteilijalta. Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyn on nähnyt jo yli 19 000 kävijää, ja se on nähtävillä vielä 22.10.2023 saakka. 

Veikko Olavi “Vexi” Salmi (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä elämänkumppaninsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Hämeenlinna säilyi tärkeänä kaupunkina Vexi Salmelle läpi elämän, samoin kuin Vexi Salmi Hämeenlinnalle – sanoittihan hän paitsi suomalaista, niin erityisesti hämeenlinnalaista identiteettiä lukuisissa teksteissään.

Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija. ”Teoksista on tullut ystäviäni”, on Vexi Salmi todennut. Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde. Monista kuvataiteilijoista tuli hänelle läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä.  Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenviikkoa on vietetty jo vuodesta 1954. Tänä vuonna viikon kattoteemana on Tehdään iästä numero.