Vexi Salmen syntymäpäivä: vieraana Katri Wanner-Salmi klo 17, museoon vapaa pääsy klo 15 alkaen

Torstaina 21.9.2023 Vexi Salmen syntymäpäivän kunniaksi museoon on vapaa pääsy klo 15 alkaen, ja klo 17 hänen puolisonsa Katri Wanner-Salmi saapuu kertomaan Vexin suhteesta taiteeseen ja taiteilijoihin. Wanner-Salmi kertoo tarinoita taidekokoelman kerryttämisen ja teosten hankintojen taustalta: mitkä asiat teoksissa puhuttelivat Vexi Salmea ja kuinka niin teoksista kuin niiden tekijöistäkin tuli hänen ystäviään? Mukana kierroksella on myös näyttelyn kuraattori, Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen.

Veikko Olavi “Vexi” Salmi (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräsi elämänsä varrella mittavan taidekokoelman, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä elämänkumppaninsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Hämeenlinna säilyi tärkeänä kaupunkina Vexi Salmelle läpi elämän, samoin kuin Vexi Salmi Hämeenlinnalle – sanoittihan hän paitsi suomalaista, niin erityisesti hämeenlinnalaista identiteettiä lukuisissa teksteissään. 

Vexi Salmi tunnetaan sanoittajana, tuottajana ja kirjailijana, mutta lisäksi hän oli intohimoinen taiteen kerääjä ja tuntija. Kuva: Katri Wanner-Salmi

Suuri yleisö tuntee Vexi Salmen tuhansien laulutekstien sanoittajana, levytuottajana ja kirjailijana, mutta hän oli lisäksi intohimoinen kuvataiteen kerääjä ja tuntija. ”Teoksista on tullut ystäviäni”, on Vexi Salmi todennut. Taidehankinnat hän teki usein impulsiivisesti, mutta pohjana oli syvä taiteen tuntemus ja teokseen syntynyt emotionaalinen suhde. Monista kuvataiteilijoista tuli hänelle läheisiä ja pitkäaikaisia ystäviä. 

Vexi Salmen syntymästä tuli kuluneeksi 80 vuotta 21.9.2022. Hämeenlinnan taidemuseo juhlii tätä Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä, jossa esitellään kattava kokonaisuus Vexi Salmen taidekokoelmasta. Vexi Salmen kokoelmassa on yli 550 teosta tai teossarjaa, ja yksittäisiä teoksia on kertynyt reilut 700. Taiteen keräilijänä Vexi Salmen kiinnostus kohdistui erityisesti kotimaiseen, virolaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen sekä sotien välisen ajan saksalaiseen ekspressionismiin, niin sanottuun rappiotaiteeseen. Muistonäyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvataidetta ja veistoksia. 

Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyssä tuodaan esiin Vexi Salmen monia puolia esittelemällä taidekokoelman teosten lisäksi otteita hänen kirjallisesta tuotannostaan ja henkilöhistoriaan kuuluvaa esineistöä. Vexi Salmen monet kiinnostuksen kohteet, leikkisyys, tiedonjano, uteliaisuus, elämän ja katoavaisuuden pohdinta sekä myötätunto ja ymmärrys ihmisyyttä kohtaan näkyvät näyttelyn teemoissa. 

Näyttelyn on nähnyt jo n. 19 000 kävijää ja se on esillä Hämeenlinnan taidemuseossa Lohrmann-rakennuksessa 22.10.2023 saakka. 

Tulossa: 

La 7.10.2023 klo 14 Taidemindfulness -hetki Vexi Salmi ja Ystävät -näyttelyssä 

La 21.10.2023 klo 14 Ystäväkierros Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyssä galleristi Ilona Anhavan seurassa  

Su 22.10. Klo 14 Lautturin laulut -konsertti Pekka Tontin esittämänä