Berndt Lindholm -taiteilijaesittely 17.8.2023 klo 17: Teppo Jokinen

Torstaina 17.8. klo 17 Hämeenlinnan taidemuseon Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelyyn pääsee tutustumaan pintaa syvemmältä taidehistorian dosentti FT Teppo Jokisen taiteilijaesittelyn myötä.

Berndt Lindholm on tunnustettu mutta tähän saakka varsin tuntemattomaksi jäänyt maisemamaalauksen mestari, jonka metsä- ja merenrantakuvaukset ovat luoneet perustavalla tavalla mielikuvaa Suomesta ja suomalaisesta maisemasta. 

Hämeenlinnan taidemuseon Lindholm-näyttely pohjautuu Suomen Kulttuurirahaston tukemaan FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmista. Tutkimus on ensimmäinen perusteellinen taiteilijaa käsittelevä taidehistoriallinen esitys. Se tuo uutta tietoa Berndt Lindholmin elämästä, hänen taiteellisista pyrkimyksistään ja tuotannostaan, sekä näiden suhteesta aikaansa ja aikalaisiinsa. Tutkimus ilmestyi Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisemana kirjana näyttelyn yhteydessä. Kirjaa on myynnissä taidemuseon museokaupassa. 

Teppo Jokinen Lindholmin Höyrylaiva jäissä -teoksen (1875) edessä. Kuva: Timo Martola 2023.

Teppo Jokinen on filosofian tohtori (Jyväskylän yliopisto) sekä taidehistorian dosentti (Helsingin yliopisto). Vuodesta 1999 hän on toiminut vapaana tutkijana Saksassa ja Suomessa. Tutkimuskohteena taidehistorian piirissä hänellä on erityisesti elämänkertatutkimus, taidehistorian historiografia ja teoria, arkkitehtuurihistoria (1800-luvun loppu) sekä taiteiden ja arkkitehtuurin transfer-tutkimus Suomen ja saksankielisten maiden välillä. Teppo Jokisen viimeisimpiin elämänkerrallisiin tutkimuskohteisiin on kuulunut Berndt Lindholmin lisäksi mm. taiteilija Hjalmar Munsterhjelm, arkkitehti Gustaf Nyström ja arkkitehti Eliel Saarinen.

Taiteilijaesittely kuuluu museon pääsylipun hintaan (12/10/0e), eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lue lisää Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelystä >>