Hämeenlinnan taidemuseon Berndt Lindholmin – Polkuja maisemaan -näyttely tutuksi ruotsin kielellä!

Hämeenlinnan taidemuseossa voi tutustua tarkemmin tuntemattomaksi jääneen mestarin Berndt Lindholmin (1841–1914) taiteeseen ruotsiksi to 27.7.2023 klo 17. Erikoisopastuksen toteuttaa Hämeenlinnan taidemuseon kokenut opas Kim Lindertz, joka toivottaa tervetulleeksi paikan päälle erityisesti ne, joiden ruotsin kieli on ruosteessa. Erikoisopastus on kuin ruotsin kielen kielikylpymatka metsä- ja rannikkoaiheisista maalauksista tunnetun Lindholmin elämään nuoresta taiteilijanalusta yhdeksi suomen ja ruotsin keskeisimmistä taidemaalareista. Hämeenlinnan taidemuseo toteuttaa kieliopastuksia koko kesän, mutta erikoisopastus syventyy tarkemmin taiteilijan töihin, elämään ja on kestoltaan pidempi.

Berndt Lindholm oli niin Suomen kuin Ruotsin taidekentällä omana aikanaan arvostettu, mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Loviisassa syntynyt Lindholm opiskeli taidetta 1860-luvulla Saksassa ja Ranskassa. Lindholm muutti 1876 Göteborgiin ja toimi siellä taiteilijana sekä Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja taidekoulun johto- ja opetustehtävissä. Samalla hän kuitenkin säilytti yhteyden Suomen taide-elämään osallistumalla näyttelyihin ja käymällä vilkasta kirjeenvaihtoa Suomen taide-elämässä tuolloin vaikuttaneiden ihmisten kanssa.

Hämeenlinnan taidemuseon Lindholm-näyttely pohjautuu Suomen Kulttuurirahaston tukemaan FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmista. Tutkimus on ensimmäinen perusteellinen taiteilijaa käsittelevä taidehistoriallinen esitys. Se tuo uutta tietoa Berndt Lindholmin elämästä, hänen taiteellisista pyrkimyksistään ja tuotannostaan, sekä näiden suhteesta aikaansa ja aikalaisiinsa. Tutkimus ilmestyi Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisemana kirjana näyttelyn yhteydessä. Kirjaa on myynnissä taidemuseon museokaupassa.

Berndt Lindholmin yleisöopastus on Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa ja kuuluu pääsylipun hintaan. Opastuksen kesto on noin 45 min.