Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa Suomen kuvataiteen päivää maanantaina 10.7. Museoon on vapaa pääsy!

Hämeenlinnan taidemuseo on Suomen kuvataiteen päivän kunniaksi avoinna poikkeuksellisesti maanantaina 10.7. klo 11­­–18 ja museon näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy. Lisäksi päivän ohjelmassa on Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelystä inspiroitunut Havumetsän vihreä -maalaustyöpaja sekä Artemis City Spa:n kanssa yhteistyössä järjestetyt Rennot tunnit, jotka tarjoilevat hierontahetkiä taiteen äärellä. Lisäksi taidemuseon näyttelytiloissa sekä museon pihamaalla on muutakin ohjelmaa koko päivän.

Havumetsän vihreä -maalaustyöpaja toteutetaan klo 1417 taidemuseon pihassa. Non-stop-mallisessa kaikille avoimessa ja ilmaisessa työpajassa tutkitaan Berndt Lindholmin maisemamaalausten innoittamana vihreää väriä ja maalataan oma teos, jossa pääosassa ovat vihreän eri sävyt. Materiaalin työpajaan saat taidemuseolta. Työpajan vetävät kuvataiteilijat Petri Silvonen ja Suvi-Tuulia Forssén. Työpajan on suunnitellut Petri Silvonen.  

Rennot tunnit taiteen äärellä klo 16–18 Hämeenlinnan taidemuseon Engelissä tarjoavat mahdollisuuden rentouttavaan hierontahetkeen Berndt Lindholmin teosten äärellä. Hierontahetki kestää 10 min. Rentojen tuntien hieronnat järjestää Artemis City Spa. Hierontahetket ovat maksuttomia.

Lisäksi Hämeenlinnan taidemuseon tiloissa ja pihamaalla tapahtuu muutakin, sillä taidemuseo on tarjonnut kuvataiteen kentän toimijoille mahdollisuuden hyödyntää tilojaan juhlapäivän ohjelman toteuttamiseen:

klo 11–14 Croquis-piirrosta elävästä mallista sekä maisema maalausta akvarellistin opastuksella Hämeenlinnan taiteilijaseuran toteuttamana. Omat vesivärit, siveltimet ja paperia sekä maalarinteippiä mukaan. (Taidemuseon piha)

klo 15–15.15 Mai Kaislan -runoperformanssi (Lohrmann, työpajatila)

klo 15.15–15.30 Marta Valitusvirret -performanssi, Marjo Akkanen (Taidemuseon piha)

klo 15.30–15.45 Minttu Saarisen performanssi (Taidemuseon piha)

klo 16–17.30 Kuvataiteen merkitys identiteetin luojana -erätaukokeskustelu. Keskustelun ohjaa Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä, keskustelijoina: Mira Arkko (taidehistorioitsija), Janne Nieminen (Hämeelinnan kaupungin kulttuuripäällikkö), Juha Laurikainen (kuvataiteilija), Minttu Saarinen (kuvataiteilija), Kelyne Reis (Kaputa ry:n residenssitaiteilija 2023) järjestäjänä Kaputa ry (Lohrmann, työpajatila). Keskustele käydään englanniksi.

Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa on esillä Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttely. Loviisassa syntynyt Lindholm tunnetaan erityisesti metsä- ja rannikkoaiheisista maisemamaalauksistaan. Hänen metsä- ja merenrantakuvauksensa ovat luoneet perustavalla tavalla mielikuvaa Suomesta ja suomalaisesta maisemasta.

Lohrmann-rakennuksessa on esillä Vexi Salmi ja ystävät – Teoksia Vexi Salmen kokoelmasta -näyttely, joka esittelee kattavan kokonaisuuden Vexi Salmen (21.9.1942 Hämeenlinna – 8.9.2020 Helsinki) keräämästä mittavasta taidekokoelmasta, jonka hän lahjoitti synnyinkaupungilleen ja sen taidemuseolle vuonna 2010 yhdessä puolisonsa Katri Wanner-Salmen kanssa. Lisäksi Lohrmann-rakennuksen alakerrassa on Ryömi, Konti – viestejä vauvuudesta -näyttely, joka on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Tilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Porissa sijaitsevan lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijat, joilla on pitkä kokemus taidetyöstä vauvojen kanssa.  

Suomen kuvataiteen päivää vietetään Helene Schjerfbeckin syntymäpäivänä 10.7. Alun perin aloitteen Suomen kuvataiteen päivän viettämisestä teki Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry. Kuvataiteen oman nimikkopäivän tavoitteena on lisätä kuvataiteen merkitystä ja arvostusta Suomen kulttuurielämässä. Suomen lippu nousee salkoon Suomen kuvataiteen kunniaksi monilla tapahtumapaikkakunnilla. Hämeenlinnassa lippu nousee salkoon ainakin Hämeenlinnan taidemuseolla, Verkatehtaalla ja Raatihuoneella. Hämeenlinnan taidemuseo koordinoi Suomen kuvataiteen päivää Kanta-Hämeen alueella ja tavoitteena on tuoda kuvataidekentän toimintaa näkyvämmäksi.

Suomen kuvataiteen päivän Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen koko ohjelmaan voit tutustua täältä: Suomen kuvataiteen päivä – Hämeenlinnan taidemuseo (hameenlinnantaidemuseo.fi)


Lisätietoa:
Laura-Kaisa Eteläaho, tuottaja
p. 040 679 1510
laura-kaisa.etelaaho@hameenlinna.fi
www.hameenlinnantaidemuseo.fi