Käännekohta-näyttely päättyy huhtikuun lopussa

Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa esillä oleva Käännekohta – suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta -näyttely päättyy sunnuntaina 30.4. Näyttelyyn on tähän mennessä tutustunut jo noin 8500 vierailijaa. Punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa esillä olevaan Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyyn, joka avautui marraskuun loppupuolella, on tutustunut noin 9100 näyttelyvierasta. 

Käännekohta paneutuu suomalaisten 1950–60-luvun kirjojen kansiin sekä kansi- ja kuvataiteen suhteeseen. Näyttely kuvaa suomalaisen kirjankansitaiteen yhtä kultakautta Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen tuotannon kautta. Mykkänen (1926–2008) oli graafikko, Lavonen (1928–1970) kuvataiteilija. Näyttelyn sisältö laajenee nykytaiteeseen: kuvanveistäjä Panu Rytkösen (s. 1983) teos The Roadtrippi – 1950-luvulta 2020-luvulle (2022) on saanut innoituksensa 1950–60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista. Näyttelyn ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen.

Ville Hänninen nostaa esiin erityisesti kirja-alan ammattilaisten kiinnostuksen Käännekohta-näyttelyä kohtaan.”Käännekohta-näyttely herätti poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa kirja-alan ammattilaisten, kuten kirjailijoiden, kustannusalan edustajien ja kirjasuunnittelijoiden keskuudessa. Erityisesti Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen suunnittelemien kirjankansien originaalit herättivät mielenkiintoa. Niiden aineellisuus kiehtoo digitaalisen suunnittelun aikakaudella.”, Hänninen toteaa.

Näyttelyyn ovat kevään aikana vierailleet myös kaikki Hämeenlinnan nelosluokkalaiset, jotka päässeet Käännekohta-näyttelyyn ohjatulle vierailulle osana Kulttuuripolkua, eli Hämeenlinnan kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Nelosluokkalaiset pääsivät tutustumaan näyttelyyn sanataiteen keinoin ja vierailun suunnittelusta vastasi sanataideohjaaja, kirjailija Päivi Haanpää Sanataideyhdistys Yöstäjästä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistiin Ville Hännisen kirjoittama kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla. Kirjan kustantajana toimii Hämeenlinnan taidemuseo, ja sen graafisesta suunnittelusta ja taitosta on vastannut graafinen suunnittelija Ville Tietäväinen. Kirja palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailussa.

Käännekohta-näyttelyyn ehtii vielä tutustua opastetulla kierroksella, sillä näyttelyyn järjestetään vielä su 30.4. kaksi opastusta (sisältyvät pääsylipun hintaan):

klo 13 opastus englanniksi (15 min)
klo 14 opastus suomeksi (45 min)

Lisätietoja Käännekohta-näyttelystä ja -kirjasta: www.hameenlinnantaidemuseo.fi/kaannekohta

Tutustu myös Ville Hännisen näyttelyesittelyyn Hämeenlinnan taidemuseon YouTube-kanavalla: https://youtu.be/jhSwqh-FUaI

Lisätiedot ja tiedustelut:  

Soile Ollikainen
amanuenssi 
Hämeenlinnan taidemuseo  
soile.ollikainen@hameenlinna.fi, puh. 040-7229186