Taidemuseon Lasten lauantaissa lähdetään tarinaretkille Käännekohta-näyttelyyn

Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta-näyttelyssä vietetään Lasten lauantaita 15.4.2023 klo 11–15. Lasten lauantai tarjoaa tarinaretkiä Käännekohta-näyttelyn teosten äärellä. Ohjatut tarinaretket alkavat tasatunnein keltaisessa Engel-rakennuksessa klo 11–15. Tarinat syntyvät näyttelyn teosten herättämistä ajatuksista. Retkelle lähdetään ohjatusti ryhmässä oman aikuisen kanssa.

Lasten lauantaita voi viettää taidemuseossa myös omatoimisesti. Näyttelykierrokselle on tarjolla pieniä tehtäviä, joiden avulla teoksia voi tutkia lasten kanssa omaan tahtiin.

Lapsen seurassa saapuvat aikuiset pääsevät Lasten lauantaina museoon ilmaiseksi.

Samana päivänä vietetään Lasten lauantaita myös taidemuseon naapurissa Sibelius-opistolla, jossa ohjelmassa on soitinpolku klo 11–14.

Lasten lauantait ovat Hämeenlinnan kulttuurilaitosten järjestämiä lastentapahtumia. Lasten lauantait järjestetään lukuvuoden jokaisena lauantaina eri puolilla Hämeenlinnaa. Sisällöt ovat maksuttomia.

Tutustu Lasten lauantaihin: www.kulttuurikeskusarx.fi/lastenlauantai

Käännekohta-näyttely esittelee kirjankansitaidetta ja kuvataidetta

Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta-näyttely esittelee 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta. Näyttelyssä on esillä etupäässä kuvataiteilijana paremmin tunnetun Ahti Lavosen (1928–1970) ja graafikko Martti Mykkäsen (1926–2008) kirjankansia ja teoksia. Näyttelyssä on lisäksi esillä nykytaidetta. Kuvanveistäjä Panu Rytkönen (s. 1983) on luonut teoksen, jonka innoituksen hän on saanut 1950–60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista. Teos on esillä näyttelyn toisessa kerroksessa.

Sotien jälkeisillä vuosikymmenillä uudistamisen halu ilmeni kaikissa taiteissa ja viihteen lajeissa kuvataiteista jazziin. Tämä näkyi myös kirjasuunnittelussa, joka otti vaikutteita ajan modernismista, informalistisesta kuvataiteesta ja pop-taiteesta. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Keltaisen kirjaston teosten, suomalaisten sodanjälkeisten modernistikirjailijoiden ja Veikko Huovisen kirjojen kansissa. Lukuisat kirjankannet ovat suorastaan ikonisia: kirjoja ei voisi kuvitella ilman juuri niitä kansia, ja joskus ulkoasu on kestänyt jopa usean sukupolven ajan. 

Näyttelyn ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen. Näyttelyn yhteydessä on julkaistu Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla. Julkaisu on myynnissä museokaupassamme.

Käännekohta-näyttely on auki 30.4.2023 asti.

LEHDISTÖKUVAT: www.hameenlinnantaidemuseo.fi/lehdisto
Lehdistötunnus: 20Lohrmann22

LISÄTIEDOT JA YHTEYDENOTOT:
Taidekasvattaja Salla Nieminen
puh. 040 354 4718
salla.nieminen@hameenlinna.fi

HÄMEENLINNAN TAIDEMUSEO
Viipurintie 2, 13200 Hämeenlinna
p. (03) 621 2669, (03) 621 301

Panu Rytkösen teos. Kuva: Miika Kangasniemi 2022