Huhtikuussa nautitaan kahvia, vietetään lasten lauantaita ja luetaan Aila Meriluodon runoja

 
Hämeenlinnan taidemuseossa keitetään kevään viimeiset taidekahvit perjantaina 14.4.2023 klo 14–16 taidemuseon punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa. Tapaamisen teemana on tällä kertaa slow art eli hidas katsominen. Hidas katsominen on taiteen kokemisen tapa, joka perustuu taideteoksen tarkasteluun rauhallisesti ajan kanssa. Taidekahveilla kokeillaan hitaan katsomisen harjoituksia, joissa vietetään yhden teoksen äärellä ohjatusti 5–10 minuuttia kerrallaan. Tämän jälkeen kahvitellaan rennosti yhdessä.

Taidekahvit sisältyvät museon pääsymaksun hintaan (12/10/0 €). Taidekahvit toteutetaan yhteistyössä Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kanssa, ja niillä on mukana Pysäkin KulttuuriJelppareita. KulttuuriJelppareita voi tiedustella seuraksi museoon tai muihin kulttuuririentoihin kertaluontoisesti Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kautta.   

Taidekahvit


Taidemuseon Lasten lauantaissa lähdetään tarinaretkille Käännekohta-näyttelyyn

Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta-näyttelyssä vietetään Lasten lauantaita 15.4.2023 klo 11–15. Lasten lauantai tarjoaa tarinaretkiä Käännekohta-näyttelyn teosten äärellä. Ohjatut tarinaretket alkavat tasatunnein keltaisessa Engel-rakennuksessa klo 11–15. Tarinat syntyvät näyttelyn teosten herättämistä ajatuksista. Retkelle lähdetään ohjatusti ryhmässä oman aikuisen kanssa. Lapsen seurassa saapuvat aikuiset pääsevät Lasten lauantaina museoon ilmaiseksi.

Samana päivänä vietetään Lasten lauantaita myös taidemuseon naapurissa Sibelius-opistolla, jossa ohjelmassa on soitinpolku klo 11–14.

Lasten lauantain logo


Huhtikuun lukupiirissä luetaan Aila Meriluodon runoja tietokirjailija Ville Hännisen johdattamana

Hämeenlinnan taidemuseon huhtikuun lukupiiri järjestetään keskiviikkona 19.4. klo 18. Tällä kertaa lukupiirissä syvennytään runouteen ja luetaan Aila Meriluodon runoteos Pahat unet (1958). Lukupiirissä paneudutaan Meriluodon runouteen, mutta myös kirjan kansitaiteeseen, josta on vastannut graafinen suunnittelija Martti Mykkänen (1926–2008). Lukupiiri liittyy taidemuseon 1950- ja 60-lukujen kirjankansitaidetta esittelevään Käännekohta-näyttelyyn, ja sen vetää tietokirjailija ja Käännekohta-näyttelyn toinen kuraattori Ville Hänninen. Hänninen on myös kirjoittanut näyttelyn yhteydessä julkaistun Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla ‑julkaisun, joka palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja -kunniakirjalla Kauneimmat kirjat 2022 ‑kilpailussa.

Lukupiiriin voi halutessaan valmistautua lukemalla kirjan etukäteen. ”Aila Meriluodon teoksia on hyvin saatavilla esimerkiksi kirjastossa. Lukupiirin kirja Pahat unet sisältyy useimpiin Aila Meriluodon runoista tehtyihin kokoelmateoksiin, joita on helppo löytää”, Salla Nieminen vinkkaa. Mukaan keskusteluun voi kuitenkin hyvin tulla, vaikka kirjaa ei olisi ehtinytkään lukea.

Lukupiiri järjestetään taidemuseon keltaisessa Engel-rakennuksessa. Lukupiiri-iltoina taidemuseon molemmat näyttelyt ovat auki poikkeuksellisesti klo 20 asti. Lukupiirit sisältyvät taidemuseon pääsylipun hintaan.  

Kuvassa Aila Meriluodon runokirja Pahat unet. Kuva: Salla Nieminen