Huhtikuun taidekahveilla hidastellaan taiteen äärellä

Hämeenlinnan taidemuseossa keitetään kevään viimeiset taidekahvit perjantaina 14.4.2023 klo 14–16 taidemuseon punatiilisessä Lohrmann-rakennuksessa. Tapaamisen teemana on tällä kertaa slow art eli hidas katsominen. Hidas katsominen on taiteen kokemisen tapa, joka perustuu taideteoksen tarkasteluun rauhallisesti ajan kanssa. Taidekahveilla kokeillaan hitaan katsomisen harjoituksia, joissa vietetään yhden teoksen äärellä ohjatusti 5–10 minuuttia kerrallaan. Tämän jälkeen kahvitellaan rennosti yhdessä.

Taideteoksen äärelle pysähtyminen syventää taidekokemusta. ”Hidas katsominen on todella antoisaa, kun sille malttaa antautua. Esimerkiksi Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyssämme on noin 160 teosta, ja useimpia niistä tulee vain vilkaistua. Mistä tahansa teoksesta kuoriutuu esiin ihan uusia kerroksia, kun teoksen äärelle pysähtyy pidemmäksi aikaa”, taidekahvien ohjaaja, Hämeenlinnan taidemuseon taidekasvattaja Salla Nieminen kuvailee.

Taidekahvit ovat rentoja kokoontumisia taiteen ja kahvikupin äärelle. Taidekahveilla tutustutaan aluksi taidemuseon näyttelyyn tai teoksiin jonkin tietyn teeman kautta, jonka jälkeen kahvitellaan ja keskustellaan näyttelystä, tapaamisen teemasta, taiteesta ylipäänsä tai jostain aivan muusta. Taidekahveilla tärkeintä on kokoontuminen ja rento yhdessäolo, ei aiheessa pysyminen tai taiteentuntemus.

Taidekahvit sisältyvät museon pääsymaksun hintaan (12/10/0 €). Taidekahvit toteutetaan yhteistyössä Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kanssa, ja niillä on mukana Pysäkin KulttuuriJelppareita. KulttuuriJelppareita voi tiedustella seuraksi museoon tai muihin kulttuuririentoihin kertaluontoisesti Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kautta.

 

LISÄTIEDOT JA YHTEYDENOTOT:

Salla Nieminen, taidekasvattaja,
Hämeenlinnan taidemuseo
puh. 040 354 4718
salla.nieminen@hameenlinna.fi

www.hameenlinnantaidemuseo.fi

Jenni Orjasniemi, toiminnanohjaaja, Vapaaehtoiskeskus Pysäkki
puh. 050 463 6006
jenni.orjasniemi@hameenlinna.fi

Vapaaehtoiskeskus Pysäkki

Kuva: Miika Kangasniemi. Vexi Salmen näyttelyn avajaiset
Vexi Salmen näyttelyn teos. teoksen tekijä Anne Koskinen.
Kuva: Miika Kangasniemi. Vexi Salmen näyttelyn teos.