Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla -kirjalle kunniakirja Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailussa

Tietokirjailija, toimittaja Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla -kirja palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja –kunniakirjalla Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailussa. Kirja on julkaistu Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta: suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta -näyttelyn yhteydessä. Näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa 30.4.2023 asti. Hänninen on toiminut myös näyttelyn toisena kuraattorina. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja taitosta on vastannut graafinen suunnittelija Ville Tietäväinen ja kustantajana on toiminut Hämeenlinnan taidemuseo.

Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat sekä erikoiskirjat. Käännekohta-kirja valittiin Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan taide- ja valokuvakirjat -kategoriassa yhdessä viiden muun kirjan kanssa.

Käännekohta-kirja kuvaa suomalaisten kirjankansien yhtä kultakautta kahden kansitaiteilijan Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen tuotannon kautta. Mykkänen (1926–2008) oli graafikko, Lavonen (1928–1970) kuvataiteilija. Kumpaakin ajoi ilmaisun vapaus. Toista hallitummin, toisella hillittömämmin. Asenne näkyy hyvin esimerkiksi Mykkäsen Tammen Keltaisen kirjaston teosten ja Lavosen Otavalle suunnittelemien runokirjojen kansissa. Uudistamisen halu ilmeni toisen maailmansodan jälkeisillä vuosikymmenillä kaikissa ilmaisumuodoissa kuvataiteista jazziin. Se ilmeni voimakkaasti kirjasuunnittelussa, johon vaikuttivat niin kirjallinen modernismi kuin visuaaliset virtauksetkin. Samaan aikaan kun kotimainen design kiinnosti maailmalla, toimivat kuvittajat, mainosgraafikot ja kirjankansisuunnittelijat uuden ajan airuina Suomessa.

Ville Tietäväinen (s. 1970) on koulutukseltaan arkkitehti, mutta hän on työskennellyt 1990-luvulta kuvittajana, graafisena suunnittelijana ja sarjakuvantekijänä. Tietäväiselle on myönnetty kirjoistaan ja kirjasuunnittelustaan useita palkintoja ja hänen suunnittelemiansa teoksia on valittu Kirjataiteen komitean Kauneimmat kirjat -kokoelmaan myös useina aiempina vuosina.

Ville Hänninen (s. 1976) on kirjankansiin ja kulttuurihistoriaan erikoistunut tietokirjailija, esseisti ja toimittaja. Hänen aiempia teoksiaan ovat muun muassa Muuten se on mennyttä – kirjoituksia taiteista (2022)Kirjan kasvot – sata vuotta suomalaisia kirjankansia (2017) ja Keskipäivän miehiä – kuvia Suomen historiasta (2016). Kirjan kasvot -teos sai Eliel Aspelin -palkinnon vuoden parhaasta taidekirjasta ja Suomen Taideyhdistyksen Vuoden taidekirja -palkinnon.

Käännekohta-kirjan voi hankkia tai tilata Hämeenlinnan taidemuseon museokaupastaLisätietoja näyttelystä ja -kirjasta: Hämeenlinnan taidemuseo

Lisätietoja Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailusta: Kauneimmat kirjat 2022

LEHDISTÖKUVAT: www.hameenlinnantaidemuseo.fi/lehdisto
Lehdistötunnus: 20Lohrmann22

Tiedustelut:

Soile Ollikainen
amanuenssi

Hämeenlinnan taidemuseo

soile.ollikainen@hameenlinna.fi, puh. 040-7229186