Kunniakirja Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailussa Käännekohta -kirjalle

Tietokirjailija, toimittaja Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla -kirja palkittiin Kirjataiteen kaunis kirja –kunniakirjalla Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailussa. Kirja on julkaistu Hämeenlinnan taidemuseon Käännekohta: suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta -näyttelyn yhteydessä. Näyttely on esillä Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa 30.4.2023 asti. Hänninen on toiminut myös näyttelyn toisena kuraattorina. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja taitosta on vastannut graafinen suunnittelija Ville Tietäväinen ja kustantajana on toiminut Hämeenlinnan taidemuseo.

Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan valittiin 27 kirjaa kuudesta eri kategoriasta: kaunokirjat, tieto- ja oppikirjat, taide- ja valokuvakirjat, lasten- ja nuortenkirjat, sarjakuvakirjat sekä erikoiskirjat. Käännekohta-kirja valittiin Kauneimmat kirjat 2022 -kokoelmaan taide- ja valokuvakirjat -kategoriassa yhdessä viiden muun kirjan kanssa.

Käännekohta-kirja kuvaa suomalaisten kirjankansien yhtä kultakautta kahden kansitaiteilijan Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen tuotannon kautta. Mykkänen (1926–2008) oli graafikko, Lavonen (1928–1970) kuvataiteilija. Kumpaakin ajoi ilmaisun vapaus. Toista hallitummin, toisella hillittömämmin. Asenne näkyy hyvin esimerkiksi Mykkäsen Tammen Keltaisen kirjaston teosten ja Lavosen Otavalle suunnittelemien runokirjojen kansissa. Uudistamisen halu ilmeni toisen maailmansodan jälkeisillä vuosikymmenillä kaikissa ilmaisumuodoissa kuvataiteista jazziin. Se ilmeni voimakkaasti kirjasuunnittelussa, johon vaikuttivat niin kirjallinen modernismi kuin visuaaliset virtauksetkin. Samaan aikaan kun kotimainen design kiinnosti maailmalla, toimivat kuvittajat, mainosgraafikot ja kirjankansisuunnittelijat uuden ajan airuina Suomessa.

Käännekohta-kirjan voi hankkia tai tilata Hämeenlinnan taidemuseon museokaupastaLisätietoja näyttelystä ja -kirjasta: Hämeenlinnan taidemuseo: Käännekohta