Maaliskuun lukupiirissä tanssijalka vipattaa ja vinyyli rahisee

Hämeenlinnan taidemuseon kevään kolmas lukupiiri järjestetään keskiviikkona 22.3.2023 klo 18. Tällä kertaa lukupiirin kirjana on Vexi Salmen Vinyylin rahinaa, jonka myötä sukelletaan 1960- ja 70-lukujen musiikkiin ja ajan iskelmätähtien elämään. Kirjassa Salmi kuvaa aikakauden muusikoiden värikästä elämää äänitysstudiossa, tanssilavoilla ja keikkamatkoilla, ja tarinoissa seikkailevat niin Irwin, Junnu Vainio kuin Toivo Kärkikin. Lukupiiri liittyy taidemuseon Vexi Salmi ja ystävät ‑näyttelyyn.

Lukupiireissä keskustellaan rennolla otteella luetusta kirjasta, ja mukaan voi tulla, vaikkei kirjaa olisi etukäteen ehtinyt lukea. ”Vexi Salmen kirja koostuu lyhyistä tarinoista, ja tarinoita voidaan myös lukea lukupiirissä ääneen ja keskustella niistä sen pohjalta. Kannattaa siis ehdottomasti tulla mukaan vaikka vain kuuntelemaan! Tarinat ovat hauskoja kuvauksia tuon ajan musiikkimaailmasta”, Hämeenlinnan taidemuseon taidekasvattaja, maaliskuun lukupiirin vetäjä Salla Nieminen kuvailee.

Maaliskuun lukupiiri toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupunginmuseon kanssa, ja mukana keskustelemassa on kaupunginmuseon museolehtori Annaliina Granqvist. Kaupunginmuseolla on parhaillaan esillä lukupiirin kirjaan sopivasti Svengaava 60-luku -näyttely. ”Musiikki on isossa roolissa näyttelyssämme, joka esittelee 60-luvun nuorisokulttuuria Hämeenlinnassa. Lähdimme siis mielellämme mukaan musiikkiaiheiseen lukupiiriin”, Granqvist sanoo.

Lukupiirit jatkuvat Hämeenlinnan taidemuseolla koko kevään kerran kuukaudessa. ”Huhtikuussa lukupiirimme liittyy jälleen Käännekohta-näyttelyyn, joka on viimeistä kuukauttaan auki. Saamme jälleen näyttelyn toisen kuraattorin, toimittaja ja tietokirjailija Ville Hännisen vetämään lukupiiriä, ja tuolloin keskustelemme 1950–60-lukujen runokirjojen kansitaiteesta ja luemme Aila Meriluodon runoja”, Salla Nieminen kertoo.

Lukupiirejä järjestetään kerran kuussa keskiviikkoiltaisin klo 18. Lukupiiri-iltoina taidemuseon molemmat näyttelyt ovat auki poikkeuksellisesti klo 20 asti. Lukupiirit sisältyvät taidemuseon pääsylipun hintaan (12/10/0 €).

Loppukevään lukupiirit:

  • ke 19.4. klo 18: kirjana Aila Meriluodon Pahat unet, vetäjänä toimittaja, tietokirjailija Ville Hänninen
  • ke 17.5. klo 18: kirjana Vexi Salmen Lautturin lauluja

Hämeenlinnan taidemuseon tapahtumakalenteri >