16 taidelanssia liikkuu nyt Kanta-Hämeen kaduilla

Miika Kangasniemi 2023. Taidelanssi

Kaikkien taidelanssien teokset julkistettiin 112-päivän kunniaksi lauantaina, ja kuvataidetta sisällään pitävät taidelanssit liikkuvat nyt ympäri Kanta-Hämettä. Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen yhteisessä projektissa myös yleisö on päässyt vaikuttamaan siihen, minkä teosten tarratoisinnot päätyvät toteutukseen. Mukaan valikoiduissa teoksissa on Kanta-Hämeen maisemia kuvaavia teoksia, ja paikallisten ja alueella vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksia. Miltei kaikissa Taidelansseihin valikoituneissa teoksissa luonto on läsnä tavalla tai toisella. Teoskuvat ovat näkyvillä myös ambulanssin kyljissä, joten taiteesta pääsee nauttimaan myös ilman ambulanssikyytiä.

Tutustu taidelanssi-teoksiin täällä!

Kanta-Hämeen maisemia näkyy muun muassa Oskar Saxelinin sekä Hjalmar Munsterhjelmin samannimisissä Maisema Tuuloksesta -teoksissa (1899 sekä 1900-luku), Munsterhjelmin Hämeenlinna-teoksessa (1872) sekä Laila Karttusen maalauksessa Hämeenlinnan Palokunnankadulta (1926). Paikallisia taiteilijoita edustavat muun muassa hattulalainen Väinö Kamppuri ja hämeenlinnalainen Pirkko-Liisa Kilpi. Vahvat yhteydet Riihimäelle omaavan Maija Isolan teos Keskustelu (1988) sijoitetaan Riihimäen alueella liikkuvaan ambulanssiin. Ajallisesti mukana olevat teokset muodostavat kattavan otoksen kuvataidetta 1800-luvulta nykypäivään. Vanhin mukana oleva teos on Munsterhjelmin Hämeenlinna vuodelta 1872, ja uusin on Anna Retulaisen Sipuli vuodelta 2003. Mukana ovat myös Hämeenlinnan taidemuseon kokoelman rakastetut klassikot, Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) ja Eero Järnefeltin Heinäkuun päivä (Maisema Pohjois-Savosta) (1891). Mukana ovat myös Hämeenlinnan taidemuseon kokoelman rakastetut klassikot, Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) ja Eero Järnefeltin Heinäkuun päivä (Maisema Pohjois-Savosta) (1891).

”Olemme käyneet keskusteluja muutaman taiteilijan tai taiteilijan perikunnan jäsenen kanssa. He ovat kokeneet projektin tärkeäksi, ja olleet iloisia siitä, että heille tärkeät teokset ovat mukana tässä”, kertoo Hämeenlinnan taidemuseon yhteisömanageri Heidi Anttonen. ”On mahtavaa saada projekti tähän pisteeseen, mutta samalla vähän jännittää, sillä tärkein vaihe on vasta edessä. Varmasti nämä kuvat voivat tarjota rauhoittavaa katseltavaa tai vaikkapa avata keskusteluja ensihoitajan ja potilaan välille.”

”Toteutukseen päätyi mukavasti erilaisia teoksia, ja lopputulos on jokaisessa taidelanssissa uniikki. Jokainen näkemäni taidelanssi on yllättänyt minut positiivisesti”, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala. ”Tällä emme pysty ihmishenkiä pelastamaan, mutta jos potilas uudessa ja pelottavassa tilanteessa löytää kauneutta tai jonkin yksityiskohdan, joka siirtää ajatukset ikävästä tilanteesta pois, olemme onnistuneet”, Hakala sanoo.

Miika Kangasniemi 2023. Taidelanssi
Miika Kangasniemi 2023. Taidelanssi

Lisää taidelanssi-projektista löytyy osoitteesta www.hameenlinnantaidemuseo.fi/museo/taidelanssi.