Ville Hännisen Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla Kauneimmat kirjat 2022 -kilpailun finaaliin

Tietokirjailija, toimittaja Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla kuvaa suomalaisten kirjankansien yhtä kultakautta kahden kansitaiteilijan Martti Mykkäsen ja Ahti Lavosen tuotannon kautta. Kirjan graafisesta suunnittelusta ja taitosta on vastannut graafinen suunnittelija Ville Tietäväinen. Sen kustantajana on toiminut Hämeenlinnan taidemuseo.

Suomen kirjataiteen komitea valitsee vuosittain vuoden kauneimpien kirjojen kokoelman, ja yksi kirjoista palkitaan Kirjataiteen vuoden kaunein kirja -arvonimellä. Vuoden kauneimpia kirjoja valitessaan komitea pyrkii löytämään teoksia, joissa muoto ja sisältö tukevat toisiaan mahdollisimman hyvin. Arvioinnin lähtökohtana on graafinen kokonaissuunnittelu typografiasta ja valmiiseen painotuotteeseen. Klassisen kirjapainotaidon ohella komitea arvostaa tuoreita, uutta luovia ratkaisuja.

Kirja on julkaisu Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyyn Käännekohta: suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta. Näyttely on esillä 14.10.2022–30.4.2023.

Kirjaa on myynnissä museokaupassamme ja sen voi myös tilata. Tutustu kirjaan ja sen tilausmahdollisuuteen tarkemmin Museon julkaisut -sivulla.