Lasten lauantai Hämeenlinnan taidemuseossa 22.10.2022

Lasten lauantaita vietetään Hämeenlinnan taidemuseon uudessa Käännekohta-näyttelyssä 22.10.2022 klo 11–15Aikuiset lapsen seurassa pääsevät ilmaiseksi Lasten lauantaina museoon. 

Lasten lauantai tarjoaa tarinaretkiä Käännekohta-näyttelyn teosten äärellä. Ohjatut tarinaretket alkavat tasatunnein keltaisen Engel-rakennuksen toisessa kerroksessa klo 11–15. Tarinat syntyvät näyttelyn teosten herättämistä ajatuksista. Näyttelykierrokselle on tarjolla myös pieniä tehtäviä, joiden avulla teoksia voi tutkia omaan tahtiin. Retkelle lähdetään ryhmässä oman aikuisen kanssa ja matkanjohtajana toimii sanataideohjaaja Laura Kauppinen

Lasten lauantait ovat Hämeenlinnan kulttuurilaitosten järjestämiä lastentapahtumia. Lasten lauantait järjestetään lukuvuoden jokaisena lauantaina eri puolilla Hämeenlinnaa. Sisällöt ovat maksuttomia. 

Tutustu Lasten lauantaihin: www.kulttuurikeskusarx.fi/lastenlauantai 

Käännekohta-näyttely esittelee kirjankansitaidetta ja kuvataidetta 

Uusi Käännekohta-näyttelymme esittelee 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta. Näyttelyssä on esillä etupäässä kuvataiteilijana paremmin tunnetun Ahti Lavosen (1928–1970) ja graafikko Martti Mykkäsen (1926–2008) kirjankansia ja teoksia. Näyttelyssä on lisäksi esillä nykytaidetta. Kuvanveistäjä Panu Rytkönen (s. 1983) on luonut teoksen, jonka innoituksen hän on saanut 1950–60-lukujen suomalaisista kirjoista ja niiden tekijöiden omistuskirjoituksista. Teos on esillä näyttelyn toisessa kerroksessa. 

Sotien jälkeisillä vuosikymmenillä uudistamisen halu ilmeni kaikissa taiteissa ja viihteen lajeissa kuvataiteista jazziin. Tämä näkyi myös kirjasuunnittelussa, joka otti vaikutteita ajan modernismista, informalistisesta kuvataiteesta ja pop-taiteesta. Tämä näkyy hyvin esimerkiksi Keltaisen kirjaston teosten, suomalaisten sodanjälkeisten modernistikirjailijoiden ja Veikko Huovisen kirjojen kansissa. Lukuisat kirjankannet ovat suorastaan ikonisia: kirjoja ei voisi kuvitella ilman juuri niitä kansia, ja joskus ulkoasu on kestänyt jopa usean sukupolven ajan.  

Näyttelyn ovat kuratoineet toimittaja ja tietokirjailija Ville Hänninen sekä Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Soile Ollikainen. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ville Hännisen kirja Käännekohta: kansitaiteen nousu 1950–60-luvuilla.

Käännekohta-näyttely. Kuva: Miika Kangasniemi, Hämeenlinnan kaupunki.