Julkaisimme vauvapaketin yhteistyössä kulttuurikeskus ARXin kanssa

Hämeenlinnan taidemuseo ja Kulttuurikeskus ARX ovat suunnitelleet yhteistyössä Vauvapaketin lahjaksi kaikille hämeenlinnalaisille vauvoille.

Hämeenlinnan kaupunki jakaa vauvapakettia vuoden 2023 alusta alkaen kaikille hämeenlinnalaisille vauvoille neuvoloiden kautta raskausviikosta 28 eteenpäin. Paketti on suunniteltu tänä vuonna osana taidemuseon 70-vuotisjuhlaa. Ensimmäisenä jakovuonna juhlitaan myös 10-vuotiasta Hämeenlinnan kaupungin UNICEFin lapsiystävällinen kunta -tunnustusta sekä Kulttuurikeskus ARXin 20-vuotista lastenkulttuurityötä.

Lahjan tarkoitus on rikastuttaa vauva-aikaa tarjoamalla taidetoimintaa ja menetelmiä, jotka tukevat vanhemman ja vauvan vuorovaikutusta. Kassiin on pakattu mm. vauvavihko, joka toimii perheen vauvakirjan liitteenä, ja tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja dokumentoida yhteistä aikaa lapsen kanssa helposti lähestyttävien taidemenetelmien avulla. Vauvapaketti sisältää myös vauvalle yllätyksen ja tarjoaa koko perheelle ensimmäiseen ikävuoteen asti leikkiä ja ihmettelyä taiteen näkökulmasta. Paketin ovat suunnitelleet taidekasvattajat Kataja Ekholm ja Sarina Pulkka.

ARXin ja taidemuseon yhteinen projekti toimii kutsuna vauvaperheille hakeutua taiteen ja kulttuurin äärelle: osallistua säännölliseen toimintaan tai vierailla näyttelyissä ja tapahtumissa. Paketista löytyy esittely ARXin lastenkulttuuripalveluista, jotka ovat aina maksuttomia. Perheet myös toivotetaan tervetulleiksi kaupungin museoihin Vauvapaketista löytyvillä vuosikorteilla, joilla vanhemmat pääsevät ilmaiseksi taidemuseon lisäksi kaupunginmuseon kohteisiin vuoden ajan. Museoihin on ilmainen sisäänpääsy kaikille alle 18-vuotiaille (taidemuseoon ilmainen sisäänpääsy alle 25-vuotiaille 16.10.2022 asti).

Taidemuseo on saanut Vauvapaketin toteutusta varten Museoviraston avustuksen ammatillisesti hoidettujen museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. ARXissa neuvolayhteistyötä kehitetään osana Opetus -ja kulttuuriministeriön tukemaa Kulttuuripolkua. Hämeenlinnan kaupunki tulee jatkossa jakamaan vauvapakettia kaikille kunnassa syntyville vauvoille.

Hämeenlinnan taidemuseo kutsuu vauvaperheitä

Hämeenlinnan taidemuseo toivottaa vauvat ja vauvaperheet tervetulleeksi museolle 15.11. avautuvaan Ryömi, konti – viesti vauvuudesta -näyttelyyn. Ryömi, konti – viesti vauvuudesta on vauvoille ja heidän perheilleen suunniteltu elämyksellinen tila. Teos on turvallinen kaiken ikäisille vieraille ja sisältää videoteoksen sekä veistoston, josta on löydettävissä erilaisia tuntemuksia, ääniä ja reittejä. Videolla nähtävät vauvojen liikeradat ja kohtaamiset perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen toimintaan Vauvojen värikylpy® -työpajassa.

Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Porissa sijaitsevan lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijat. Ryömi, konti -näyttelyn työryhmään kuuluvat Annina Jansson, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä ja Veijo Setälä.

Kulttuurikeskus ARXin tuottama uusi, valotaiteeseen perustuvan kaupunkifestivaali Valoilmiö pilotoidaan marraskuussa Lasten oikeuksien viikolla. Osana viikon ohjelmaa taidemuseolla järjestetään vauvoille suunnattuja valotaidetyöpajoja.

Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta -näyttely. Photo: Kirsi Jaakkola, Lastenkulttuurikeskus Kruunupää.