Tervetuloa poliitikon museoharjoitteluun Hämeenlinnan kaupunginmuseoon 22.–26.8.2022 

Tänä vuonna Hämeenlinnan kaupunginmuseossa harjoittelussa keskitytään alueelliseen vastuumuseotyöhön. Tarjolla on yksityisiä ohjausaikoja museon asiantuntijoiden kanssa pitkin viikkoa sekä Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan ryhmävierailu torstaina 25.8.2022 Palanderin talon kortteliin.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan vierailun teemana on alueellisen vastuumuseotyön tehtävät sekä kulttuuriympäristötiedon digitaalinen saatavuus. Arkeologi, rakennustutkija ja restaurointiasiantuntija ovat esittelemässä omaa työtään. Esimerkkinä rakennustutkimuksesta ja korjausneuvonnasta käytämme Palanderin taloa. Palanderin talolle on varattu korjausmäärärahaa kuluvalle vuodelle. Määräraha on suunnattu muun muassa julkisivujen maalaukseen, ikkunoiden kunnostukseen sekä salin lattian koristemaalauksen kunnostukseen.  

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, joka toimii maakunnan kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun ympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana. Hämeenlinnan kaupunginmuseon yksi alueellisista vastuutehtävistä on neuvoa suojeltujen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksissa. Vaikka Palanderin talo sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa ja on museon oma vierailukohde, museon asiantuntijarooli on sama: neuvoa korjauksen teettäjää eli kaupunkia rakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ominaispiirteiden säilyttämisessä sekä ohjata esimerkiksi julkisivun väritutkimuksen tekemisessä.

Viikon muille päiville on mahdollista varata keskusteluaikoja museoammattilaisille: Mitä olet aina halunnut tietää museotyöstä? Asiantuntijoittemme matkassa pääset tutustumaan muinaismuistoihin, arkeologisiin löytöihin, rakennusperintöön, korjausrakennusneuvontaan, paikallismuseoihin, museoesineiden hoitoon, museokokoelman kartuttamiseen ja esineiden digitointiin ja moneen muuhun asiaan. Tuo omat kysymyksesi!

Varaathan harjoitteluaikasi suoraan asiantuntijalta. Työskentelemme eri toimipisteissä, joten ajan varaamalla saat varmistettua, että henkilö on paikalla toivomaasi aikaan. Ainakin seuraavat asiantuntijat ovat tavattavissa:

Restaurointiasiantuntija Anne Räsänen ja rakennustutkija Laura Vikman tarjoavat mahdollisuutta tutustua rakennusten dokumentointiin 23.8.2022 klo 13–15. Varaukset: anne.rasanen(a)hameenlinna.fi, puh.050 4349 618 sekä laura.vikman(a)hameenlinna.fi puh. 050 5681 015

Arkeologi Antti Krapu esittelee työtään maankäyttölausuntojen ja muinaismuistojen parissa. Mitä arkeologin työhön kuuluu? Millaisia arkeologisia löytöjä Hämeenlinnassa on tehty? Miksi arkeologi keskeyttää kaivuuhommat? Arkeologi tavattavissa 24.8.2022 klo 9–15. Varaathan ajan etukäteen: antti.krapu(a)hameenlinna.fi, puh. 040 5690 035

Kokoelmatutkija Saija Sillanpää kertoo kokoelman hoidosta ja kartuttamisesta. Mikä on museoesine? Kuinka päätetään, millaisia esineitä otetaan kokoelmiin? Miten museoesineitä huolletaan? Miksi esineitä digitoidaan? Mikä on kokoelmanhallintajärjestelmä? Kokoelmatutkija tavattavissa 24.8.2022 klo 9–15. Varaathan ajan etukäteen: saija.sillanpaa(a)hameenlinna.fi puh. 040 5477 286

Maakuntatutkija Kati Hara-Fabrin esittelee työtään Kanta-Hämeen paikallismuseoiden parissa. Alueellisen vastuumuseon tehtävä on neuvoa paikallismuseoita esimerkiksi kokoelmien säilytykseen ja tallennukseen liittyvissä asioissa. Maakuntatutkija tavattavissa 24.8.2022 klo 9–15. Varaathan ajan etukäteen: kati.hara-fabrin(a)hameenlinna.fi, puh. 040 6301 942

Museolehtori Annaliina Granqvist kertoo, millaista alueellista museotyötä hän tekee: hän käy Muistikorin kanssa muistelemassa menneitä ikäihmisten kanssa ja muistiyhdistysten tapaamisissa. Museolehtori tavattavissa 25.8.2020 klo 13-15. Varaathan ajan etukäteen: annaliina.granqvist(a)hameenlinna.fi, puh. 040 869 6264.