Tervetuloa poliitikon museoharjoitteluun Hämeenlinnan kaupunginmuseoon ja taidemuseoon 22.–26.8.2022

Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja taidemuseo kutsuvat poliitikkoja museoharjoitteluun 22.­–26.8.2022. Tuolloin vietetään Suomen Museoliiton organisoimaa Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikkoa. Hämeenlinnan kaupunginmuseo ja taidemuseo tarjoavat monipuolisen harjoitteluohjelmaa koko viikon ajalle.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon harjoittelussa keskitytään alueelliseen vastuumuseotyöhön.

Tarjolla on yksityisiä ohjausaikoja museon asiantuntijoiden kanssa pitkin viikkoa ja he vastaavat mielellään kysymyksiin, joita olet aina halunnut tietää museotyöstä. Lisäksi asiantuntijoiden kanssa on mahdollista päästä perehtymään mm. Kanta-Hämeen alueen muinaismuistoihin, arkeologisiin löytöihin, rakennusperintöön, korjausrakennusneuvontaan, paikallismuseoihin, museoesineiden hoitoon, museokokoelman kartuttamiseen sekä esineiden digitointiin.

Tutustu kaupunginmuseon viikon ohjelmaan tarkemmin ja varaa oma aikasi suoraan museon asiantuntijalta (ajanvarausohjeet tarkemmassa ohjelmassa): www.hameenlinnantaidemuseo.fi/2022/06/21/tervetuloa-poliitikon-museoharjoitteluun-hameenlinnan-kaupunginmuseoon

Hämeenlinnan taidemuseossa poliitikot kartoittavat tänä vuonna harjoitteluissaan taiteen tehtäviä eri näkökulmista:

Tiistaina 23.8.2022 klo 13–15 harjoitteluohjelman teemana on altistuminen taiteelle

ja ohjelmassa päästään tutustumaan Taidelanssi-hankkeeseen ja pelastuslaitoksen ambulanssiin. Samalla päästään pohtimaan ja etsimään paikkoja ambulanssiin tulevalle kuvataiteelle. Harjoittelussa pohditaan, miksi taidetta kannattaa viedä ihmisten arkeen ja elämän merkityksellisiin hetkiin tai miten taide voi vaikuttaa ihmiseen? Harjoittelun ohjaavat ensihoitopäällikkö Lasse Hakala Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta ja yhteisömanageri Heidi Anttonen taidemuseolta.

Perjantaina 26.8.2022 klo 14–15.30 syvennytään taiteen äärelle ja poliitikot kutsutaan taidekeskusteluun nuorten kuratoimaan Elämän äärellä -näyttelyyn. Taideteosten kautta tapahtuvassa vuoropuhelussa osallistujat pääsevät pohtimaan taiteen yhteiskunnallista merkitystä, omaa henkilökohtaista taidesuhdettaan sekä taidemuseoiden mahdollisuuksia yhteiskunnallisina toimijoina. Harjoitteluosuuden toteutuksesta vastaa taidemuseon taidekasvattaja Kataja Ekholm.

Hämeenlinnan taidemuseo tulee kutsumaan mediaa paikalle harjoitusohjelmiin ja jakaa niistä kokemuksia sosiaalisen median kanavissamme. Katso tarkempi ohjelma sekä ilmoittautumisohjeet:  www.hameenlinnantaidemuseo.fi/poliitikonmuseoharjoittelu-2022

Lisäksi molemmat museot kutsuvat viikon aikana harjoitteluun Hämeenlinnan kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsenet:

Keskiviikkona 24.8.2022 klo 16–18 sivistys- ja hyvinvointilautakunnan jäsenet vierailevat Hämeenlinnan taidemuseossa (Lohrmann-rakennus, Viipurinti 2, Hämeenlinna). Harjoitteluohjelman teemana on taiteesta elämänvoimaa Kanta-Hämeessä – taiteen äärelle hakeutuminen.  Ohjelmassa paneudutaan erityisesti taidemuseon rooliin Kanta-Hämeen aluetaidemuseona.

Museolain mukaan, aluetaidemuseon tehtävänä on toimia taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijana, kehittää ja edistää toimialansa yhteistyötä sekä taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta. Harjoitteluohjelmassa tutustutaan museon sopimuskauden 2023–2026 suunnitelmaan ja tehdään siihen liittyviä harjoituksia, jotta alueen asukkaat ja matkailijat hakeutuisivat taiteen äärelle.

Torstaina 25.8.2022 sivistys- ja hyvinvointilautakunta vierailee Hämeenlinnan kaupunginmuseossa Palanderin talon korttelissa. Vierailun teemana on alueellisen vastuumuseotyön tehtävät sekä kulttuuriympäristötiedon digitaalinen saatavuus. Arkeologi, rakennustutkija ja restaurointiasiantuntija ovat esittelemässä omaa työtään. Esimerkkinä rakennustutkimuksesta ja korjausneuvonnasta käytämme Palanderin taloa. Palanderin talolle on varattu korjausmäärärahaa kuluvalle vuodelle. Määräraha on suunnattu muun muassa julkisivujen maalaukseen, ikkunoiden kunnostukseen sekä salin lattian koristemaalauksen kunnostukseen.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo on Kanta-Hämeen alueellinen vastuumuseo, joka toimii maakunnan kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun ympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijana. Hämeenlinnan kaupunginmuseon yksi alueellisista vastuutehtävistä on neuvoa suojeltujen ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksissa. Vaikka Palanderin talo sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa ja on museon oma vierailukohde, museon asiantuntijarooli on sama: neuvoa korjauksen teettäjää eli kaupunkia rakennuksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden ominaispiirteiden säilyttämisessä sekä ohjata esimerkiksi julkisivun väritutkimuksen tekemisessä.

Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaviikon tavoitteena on kutsua poliitikkoja tutustumaan museoiden toimintaan ja tehdä näkyväksi museoiden toimintaa. Samalla lähtökohtana on tehdä näkyväksi museoiden työtä ja niiden yhteiskunnallista merkitystä.  Lisätietoja: www.museoliitto.fi/poliitikonmuseoharjoittelu