Niemistöjen taidekokoelman talletussopimusta jatketaan

Niemistöjen taidekokoelman talletussopimusta Hämeenlinnan kaupungin kanssa jatketaan 10 vuodella

Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi Niemistö-kokoelman 10 vuoden jatkosopimuksen kokouksessaan 23.11.2020. Alkuperäisen talletussopimuksen mukaan (solmittu 5.6.1995), Henna ja Pertti Niemistön kokoelma on ollut talletettuna Hämeenlinnan taidemuseoon vuodesta 1997 alkaen. Kymmenen vuotta sitten sopimusta jatkettiin Leena ja Kari Niemistön kanssa, joille Niemistö-kokoelma oli siirtynyt. Jatkuvasti karttuvassa talletuskokoelmassa on tällä hetkellä lähes 600 taideteosta.

Kari Niemistön vanhemmat Henna (1933–2004) ja Pertti Niemistö (1931–1999) paneutuivat nykytaiteen hankkimiseen 1960-luvulta alkaen. Teoksia sijoitettiin kotiin ja yrityksen tiloihin. Kokoelman laajentuessa nousi esille yhteistyö heidän aikaisemman kotikaupunkinsa, Hämeenlinnan, taidemuseon kanssa.

Kahdessa sukupolvessa jatkunut taiteen kerääminen on mahdollistanut esimerkiksi sen, että kokoelmassa on joiltakin taiteilijoilta teoksia useammalta vuosikymmeneltä. Leena ja Kari Niemistö kertovat hankkivansa teoksia henkilökohtaisin perustein. Teosten tulee puhutella heitä ja herättää tunteita.

Henna ja Pertti Niemistön vuonna 1990 perustama Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö ARS FENNICA sr ja Niemistö-kokoelma liittyvät läheisesti toisiinsa. Siksi kokoelma on karttunut erityisesti ARS FENNICA -palkittujen ja ehdolle asetettujen taiteilijoiden teoksilla, näiden joukossa lukuisten kansainvälisten, erityisesti pohjoismaisten taiteilijoiden teoksia. Pääosa talletuskokoelman teoksista on suomalaisten kuvataiteilijoiden.

Yhteistyö ARS FENNICA -näyttelyihin liittyen on ollut merkittävä osa Hämeenlinnan taidemuseon ja keräilijöiden välistä toimintaa

Vuonna 2021 on ARS FENNICA -palkinnon 30-vuotisjuhlavuosi ja lokakuussa taidemuseon Engel-rakennuksessa avautuu juhlavuoden näyttely, jossa esitellään viisi kansainvälistä ARS FENNICA 2021 -ehdokasta (avoinna yleisölle 15.10.2021–3.4.2022).

Niemistö-kokoelmalla on merkittävä vaikutus Hämeenlinnan taidemuseon toimintaan. Korkeatasoisen nykytaiteen kokoelman teoksia lainataan jatkuvasti muiden museoiden näyttelyihin, niin teemallisiin kuin taiteilijoiden omiin yksityisnäyttelyihin, sekä kotimaahan että ulkomaille. Aboa Vetus & Ars Nova -museon kuvataiteen kesänäyttely Sydän auki taiteelle – (avoinna yleisölle 23.4.–26.9.2021) esittelee Niemistö-kokoelmaa ensi vuonna Turussa.

Hämeenlinnan taidemuseon omaan näyttelytoimintaan Niemistö-kokoelma mahdollistaa aina uutta ammennettavaa. Kokoelman hyödyntäminen näyttelytoiminnassa on museolle kestävän kehityksen mukaista ja taloudellisesti järkevää. Parhaillaan esillä olevan kokoelmanäyttelyn, Kasari – taiteen 1980-luku (esillä 11.4.2021 asti), teoksista kaksi kolmasosaa on Niemistö-kokoelman teoksia.

Ensi vuoden marraskuussa aukeaa 25 nuoren Niemistö-kokoelmasta kuratoima näyttely, jonka valmistelu on toteutettu yhteistyössä taidemuseon, Hämeenlinnan lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXin ja nuorisopalveluiden kanssa. Hanke on saanut Museoviraston innovatiivisten hankkeiden tukea.

Leena ja Kari Niemistö tapaamassa Z/N-dialogin nuoria Hämeenlinnan taidemuseon Kasari-näyttelyssä. Taustalla näkyvät teokset: Mari rantanen, Confusion of Logical Levels, 1989, Rolf Hanson, Talon ympärillä, 1994.