Hämeenlinnan julkiset veistokset – Opi museossa

Hämeenlinnasta löytyy monia mielenkiintoisia veistoksia ympäri kaupunkia. Tutustu niihin kätevästi koululta tai kotoa käsin tämän tehtävän kautta. Voit myös tehdä kartan sinua kiinnostavista veistoksista ja lähteä kaupunkikierrokselle tutkimaan julkista teidetta!

Kari Juva, Rakentajat, 1973. Tiedätkö mistä tämän veistoksen löytää?

Tehtävä:

1. Tutustu Hämeenlinnan julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin täällä. Veistoksen nimeä klikkaamalla löydät siitä tarkemmat tiedot. Osoitetta klikkaamalla näet missä veistos sijaitsee. Löytyykö koulusi tai kotisi läheltä veistosta tai muistolaattaa? Tiedätkö minkä vuoksi se on pystytetty?

Gunnar Finne (1886–1952), Ilves, 1920-luku. Mistähän materiaalista näyttävä patsastelija on tehty?

2. Käy katsomassa yhtä veistosta paikan päällä tai tutustu sen tietoihin tarkemmin nettisivulla. Juttele / kirjoita:

• Minkä tai kenen kunniaksi veistos on pystytetty?
  • Kuvaile teosta sanoin; mitä näet?
  • Mistä materiaaleista se on tehty?
  • Millainen tunnelma veistoksessa mielestäsi on?
Aukusti Veuro, Vasikanjuottaja, 1946. Veistos on tuttu taidemuseon ohi kulkeville. Millainen tunnelma siinä mielestäsi on?

3. Suunnitelkaa yksin tai parin kanssa uusi veistos Hämeenlinnaan! Veistoksen ei tarvitse olla oikeasti toteutettavissa oleva, vaan voit käyttää sen suunnittelussa mielikuvitusta. Mikä asia on sinusta niin tärkeä, että se ansaitsisi oman veistoksen?

Pohdi ja kirjoita:

• Minkä tai kenen kunniaksi veistos tehdään?
  • Mihin pystyttäisitte veistoksen?
  • Mistä materiaaleista se tehdään?
  • Mikä veistoksen nimi on?

Piirrä, rakenna, muovaile tai askartele veistoksen malli koululta tai kotoa löytyvistä materiaaleista! Voit käyttää työssäsi esim. askartelutarvikkeita, vanhoja lehtiä, muovailuvahaa, savea, legoja…

Oman veistoksen suunnittelussa voit käyttää mielikuvitusta!