Suomen Kuvataiteen päivä 10.7. Hämeenlinnan taidemuseossa

Helene Schjerfbeck (1862–1946): Saunan edessä (Diana), 1915–1917

Suomen kuvataiteen päivänä nostetaan liput salkoihin ja koetaan kuvataidetta!

Suomen Kuvataiteen päivää vietetään kymmenettä kertaa Helene Schjerfbeckin syntymäpäivän kunniaksi 10.7.2020. Kaupungilla ja maakunnissa järjestetään monenlaista taidetoimintaa, mm. maalaustapahtumia, työpajoja ja näyttelykierroksia. Päivä on vakiintumassa liputuspäiväksi ja Suomen lippu nousee salkoon niin Hämeenlinnan Raatihuoneella, Verkatehtaalla, kuin taidemuseollakin.
Katso lisätietoja tapahtumista ja lataa karttaesite>

Kuvataiteen päivänä taidemuseon pääsyliput on puoleen hintaan ja alle 18-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. Pääsylipun hinnalla voi osallistua 15 min. opastuksiin, joita järjestetään Oi Suomi – vaelluksia maisemaan ja Lyhyitä kertomuksia taiteesta -näyttelyihin. Taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa esittäytyy ITE-Hämeessä – Löytöretkiä Hämeen nykykansantaiteeseen. Museokaupassa on Kuvataiteen päivän erikoistarjouksia ja Pinellanpuistossa on lainattavissa maalausteline ja taiteilijatarvikkeita oman maiseman ikuistamiseksi klo 11-15.30.

Alla tarkemmat tiedot tapahtumista:

Lyhyitä kertomuksia taiteesta -näyttely

• klo 11.30, 13.30 ja 15.30 opastukset, noin 15 min. Lohrmann-rakennus.
    Osallistuminen pääsylipun hinnalla. Rajoitettu osallistujamäärä 8 henkilöä, ei ennakkovarauksia. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Näyttelyssä on esillä kaksi Helene Schjerfbeckin tunnettua teosta; Rigoletto (1881) ja Saunan edessä (1915–1917).

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely

• klo 12.30, 14.30 ja 16.30 opastukset, noin 15 min. Engel-rakennus.
  • klo 11.00–15.30 Ikuista oma maisema! Pinellanpuisto.
    Lainaa maalausteline ja taidetarvikkeet. Osallistuminen ilmaista.

ITE Hämeessä – löytöretkiä Hämeen nykykansantaiteeseen

• klo 11-17 Hämeenlinnan taidemuseon Lohrmann-rakennuksessa kevään löytöretkillä paljastuneita Hämeen ITE-aarteita.

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Se on tekijänsä arkiseen elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa kuvallista ilmaisua – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää.

Maaseudun Sivistysliiton organisoima ITE-taiteen kartoitustyö alkoi jo vuonna 1998. Vuosina 2020-2021 ITE-taidetta kartoitetaan Hämeessä EU:n maaseuturahaston tuella. Kartoittajina toimivat Juho Haavisto ja Paula Susitaival, jotka esittelevät kevään löytöretkillä paljastuneita Hämeen ITE-aarteita.

Lisäksi museossa on esillä Kasari – taiteen 1980-luku -näyttely.

Kummajaiset-näyttely Kortteli2:ssa

Kummajaiset-näyttelyssä on esillä Hämeenlinnan taidemuseon koululaisten työpajoissa syntyneitä teoksia. Veistokset ovat kantahämäläisten 4.-luokkalaisten tulkintoja kuvanveistäjä Tommi Toijan Muukalaiset-installaation hahmoista.

Taidekeskus Kortteli2, Raatihuoneenkatu 14,
ti-su klo 11.00 18.00, vapaa pääsy