Aurora Reinhardin mittava teoskokonaisuus Niemistö-kokoelmaan

Niemistö-kokoelman talletuksesta Hämeenlinnan taidemuseoon tulee tänään 5.6.2020 kuluneeksi 25 vuotta.

Aurora Reinhard, Taiteilija & keräilijät, 2019. Kuva: Jussi Tiainen.

Aurora Reinhardin (s. 1975) Rikki-teoskokonaisuuteen kuuluu yhdeksän viime vuosina valmistunutta teosta: Rikki-nimiteoksen ohella Taiteilija ja keräilijät, Onnen hetki, ja omakuvat Nimetön, Lepäävä alaston, Marttyyri, Lucretia, Madonna ja Keskeneräinen omakuva.

”Olemme seuranneet kiinnostuneina Auroran työskentelyä jo vuosia. Auroran Ars Fennica 2019 -ehdokkuus tarjosi mahdollisuuden tutustua häneen ja hänen töihinsä aiempaa kokonaisvaltaisemmin. Monipuolinen ja ajatuksia herättävä näyttelykokonaisuus teki meihin syvän vaikutuksen, ja ajatus teoskokonaisuuden hankinnasta alkoi tuntua hetki hetkeltä niin meistä kuin Aurorastakin kiehtovalta. Myös taiteilijalle on aina tärkeää, että hänen työnsä löytävät hyvän kodin”, kertovat Leena ja Kari Niemistö.

Reinhard on toteuttanut kolmiulotteiset teokset mm. posliinikipsiveistoksina ja valokuvina. Hän käsittelee teoksissaan naistaiteilijan identiteettiä ja taiteilijuutta sekä erilaisia valta- ja riippuvuussuhteita. Taiteilija asettaa itsensä alttiiksi ja katseen kohteeksi ja on itse mallina teoksissaan.

”Monissa teoksissa versioin taidehistorian ikiaikaisia aiheita. Olen halunnut ymmärtää vanhoja myyttejä oman elämäni kautta ja luoda niille merkityksen, joka on minulle totta ja kertoo naisen elämästä ja taiteen tekemisestä tässä ajassa”, kiteyttää taiteilija työskentelynsä lähtökohtia.

Aurora Reinhard oli yhtenä vuoden 2019 Ars Fennica -palkintoehdokkaana. Rikki-teoskokonaisuus oli esillä viiden pohjoismaisen palkintoehdokkaan näyttelyssä Amos Rex -taidemuseossa kesällä 2019: Se tulee nyt kokonaisuudessaan osaksi Niemistö-kokoelmaa.

Aurora Reinhard, Lepäävä alaston, 2019. Kuva Aurora Reinhard.

Kokoelman vaikuttavuus

Niemistö-kokoelman teokset edustavat eturivin suomalaisten ja pohjoismaisten nykytaitelijoiden tuotantoa. Kokoelmaa esitelleet näyttelyt ovat tuoneet uutta taideyleisöä Hämeenlinnaan taidemuseoon vuosien varrella.

Kokoelma on laajentanut ja monipuolistanut taidemuseon sisältöjä ja museon toimintaa museokentällä. Muut museot lainaavat kokoelman teoksia vuosittain merkittäviin nykytaiteen näyttelyihin. Vuonna 2021 nähdään Niemistö-kokoelmasta mittava vierailunäyttely Turussa Aboa Vetus & Ars Novassa.

Niemistöjen talletuskokoelmaan ovat luontevasti kuuluneet myös Hämeenlinnan taidemuseossa esillä olleet lukuisat Ars Fennica -palkintoon liittyvät näyttelyt. Näistä ensimmäinen oli kuvanveistäjä Pauno Pohjolaisen näyttely vuonna 1998. Hämeenlinnan taidemuseossa avautuu lokakuussa 2021 Ars Fennican 30-vuotisjuhlanäyttelynä Ars Fennica 2021.

Niemistö-kokoelma Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyissä

Niemistö-kokoelmaa on parhaillaan mittavasti esillä Hämeenlinnan taidemuseon näyttelyssä Kasari  – taiteen 1980-luku. Näyttelykokonaisuuden runsaasta viidestäkymmenestä teoksesta kaksi kolmasosaa on Niemistö-kokoelmasta.

Marraskuussa 2021 Hämeenlinnan taidemuseossa avautuu Niemistö-kokoelman näyttely nuorten työryhmän kuratoimana. Tässä Z/N-dialogissa vetovastuu on 15–20-vuotiailla Z-sukupolven nuorilla, joiden suunnittelema ja toteuttama näyttely valtaa koko taidemuseon Lohrmann-rakennuksen. Avoin haku nuorille järjestettiin tänä keväänä. Valitut 25 nuorta aloittavat näyttelyn valmistelun tulevana syksynä.

Niemistö-kokoelma pähkinänkuoressa – talletuskokoelma on kasvanut kaksinkertaiseksi

• Henna ja Pertti Niemistö tallettivat nykytaiteen kokoelmansa Hämeenlinnan taidemuseoon, 15-vuotinen sopimus Hämeenlinnan kaupungin kanssa allekirjoitettiin 5.6.1995
  • kokoelmassa oli vuonna 1997 reilut 270 teosta
  • nyt kokoelmassa on yli 560 teosta, veistoksia, maalaustaidetta, valokuvataidetta, videotaidetta ja installaatioita
  • ensimmäinen kokoelmanäyttely tuli esille vuonna 1997 Hämeenlinnan taidemuseon punatilliseen Lohrmann-rakennukseen, johon kaupunki oli saneerannut ajanmukaiset näyttelytilat
  • tällä hetkellä kokoelmaa kartuttavat Henna ja Pertti Niemistön poika, Kari Niemistö yhdessä puolisonsa Leena Niemistön kanssa
Kuvataiteilija Aurora Reinhard. Kuva Marko Rantanen.