Z/N-dialogissa valta on nuorilla

15-20-vuotias nuori, tule tekemään Hämeenlinnan taidemuseoon siistein näyttely ikinä!

Z/N-dialogissa* vetovastuu luovutetaan 15-20-vuotiaille Z-sukupolven nuorille, jotka suunnittelevat ja toteuttavat Hämeenlinnan taidemuseoon marraskuussa 2021 avautuvan Niemistö-kokoelmaa esittelevän taidenäyttelyn.

Nuorten temmellyskenttänä toimii taidemuseon Lohrmann-rakennus ja taideteosten aarreaittana maineikas Niemistö-kokoelma. Niemistöjen monipuolinen nykytaiteen kokoelmaa tullaan Z/N-dialogin myötä esittämään yleisölle aivan uudella näkökulmalla, kun nuoret kuraattorit ottavat ohjakset näyttelyn suunnittelussa. Nykyisin kokoelmaa kartuttaa perustajien Henna ja Pertti Niemistön poika Kari Niemistö yhdessä puolisonsa Leena Niemistön kanssa. Kokoelma kattaa reilusti yli 550 teosta, joita on tehty muun muassa hitsaamalla, rälläköimällä, maalaamalla, veistämällä, kasaamalla ja purkamalla. Nuorilla siis on mistä valita!

Avoin haku Z/N-dialogiin 15–20-vuotiaille nuorille on nyt auki täällä ja se päättyy 30.4.2020. Taidemuseo palkkaa projektiin 25 nuoren joukon, joka kokoontuu taidemuseolla lukuvuoden 2020–2021 aikana kahden viikon välein.

Luvassa on niin nuorille kuin taidemuseon väellekin ainutlaatuinen kokemus, jossa suunnitellaan ja toteutetaan taidenäyttely yhdessä mahtavan porukan kanssa. Nuorten ryhmä valitsee taideteokset, päättää mitä ja miten näyttelystä kerrotaan yleisölle sekä ripustaa teokset yhdessä taidemuseon henkilökunnan kanssa. Työstä maksetaan nuorille kaupungin kesätyötaksan mukainen palkka, 500 e.

Kaikenlaiset nuoret erilaisista taustoista voivat hakea mukaan, eikä aiempaa kokemusta taidemuseomaailmasta tarvita. Ei haittaa, vaikkei olisi ikinä nähnyt yhtäkään taidenäyttelyä. Tärkeintä on halu olla tekemässä yhdessä mahtavan porukan kanssa siisteintä näyttelyä ikinä!

Z/N-dialogi on kolmen Hämeenlinnan kaupungin toimijan yhteinen voimanponnistus, joka syntyy halusta kokeilla rohkeasti uusia toimintatapoja ja yhteistyön muotoja. Projekti toteutetaan yhdessä taidemuseon, kaupungin nuorisopalveluiden sekä Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus ARXin kesken. Yhteistyökumppaneilla on vuosien kokemus muun muassa kulttuurisesta nuorisotyöstä, etsivästä kulttuurityöstä sekä näyttelytoiminnasta.

*Z ja N -kirjaimet dialogin nimessä viittaavat kirjainten hybridiin. Mitä tapahtuu, kun Z-sukupolven Nuoret käyvät dialogia Niemistö-kokoelman kanssa? Koko projektin nimi on tällä hetkellä vain kuva – sille ei ainakaan vielä ole äännettä.

Lue lisää Z/N-dialogista täältä.

Lisätietoja: Auni Tuovinen, auni.tuovinen@hameenlinna.fi, 050 509 0692