Hämeenlinna teki kulttuurilupauksen lapsille

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämään ja taiteisiin. Tukeakseen lasten kulttuurisia oikeuksia, Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sekä paikallisten kulttuurilaitosten johtajat tekevät yhdessä kulttuurilupauksen lapsille.

Lastenkulttuuri on vuoden 2020 alusta taatusti ihan lähellä jokaista hämeenlinnalaista lasta, sillä:

• Lukuvuoden jokaisena lauantaina Hämeenlinnassa on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria: näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle kaupungin verkkosivuille.
  • Hämeenlinnan yhteinen kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku tavoittaa jokaisen kunnallisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piiriin kuuluvan lapsen vähintään kerran vuodessa. Kulttuuripolku tarjoa kulttuurielämyksiä vierailujen, esitysten ja työpajojen muodossa ihan koko ikäluokalle.
  • Joka vuosi Hämeenlinnassa juhlistetaan lastenkulttuuria Hippalot -taidefestivaaleilla. Hippalot on Suomen vanhin monitaiteinen lastenfestivaali, jonka laaja ohjelmisto sisältää aina runsaasti myös pääsymaksutonta tarjontaa.
Kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo allekirjoittivat Hämeenlinnan Lastenkulttuurilupauksen. Kuva Miika Kangasniemi, 2019.

Kulttuurisen pääoman kertymisen ja taiteen laajojen hyvinvointivaikutusten vuoksi on tärkeää, että jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus laadukkaisiin kulttuurikokemuksiin ja taiteelliseen itseilmaisuun elämän herkimmässä vaiheessa.

– Annamme lastenkulttuurilupauksen, koska me Hämeenlinnassa haluamme, että yhä useampi lapsi löytää tiensä kulttuuri- ja taide-elämysten pariin. Se on resurssiviisasta. Taide- ja kulttuuri ovat ravintoa lapsen henkiselle kehitykselle ja hyvinvoinnille. Tarjoamalla palveluita nyt, säästämme tulevaisuudessa, toteaa kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri.

Laaja yhteistyö mahdollistajana

Lasten kulttuurilupauksen sisältö perustuu laajaan yhteistyöhön niin kaupungin oman organisaation sisällä kuin kaupungissa toimivien kulttuurilaitosten kesken. Hämeenlinnan kaupunki kiittää laajaa joukkoa Hämeenlinnan kulttuuri- ja taidetoimijoita, joiden välisenä yhteistyönä lapsiystävällisten toimintojen verkosto rakentuu.

Lasten lauantaiden kulttuuritarjonnassa on edustettuna eri taiteen lajit ja osallistumismuodot. Ohjelmaan mahtuu niin työpajoja, tutustumiskierroksia kuin esityksiäkin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja suurin osa niistä myös maksuttomia.

Kokonaisuutta koordinoi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Lasten lauantain mahdollistajat

• Hämeen linna ja vankila
  • Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
  • Hämeenlinnan kaupunginmuseo (Museo Skogster, Sibeliuksen syntymäkoti, Palanderin talo)
  • Hämeenlinnan Taidemuseo
  • Hämeenlinnan Teatteri
  • Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX
  • Museo Militaria

Lasten lauantai -sivuston ja Facebookissa lastenkulttuuriHML kautta välitetään tietoa kulttuuritapahtumista lapsiperheille. Lisäksi kahdesti vuodessa ilmestyvää Lasten lauantai -esitettä on jaossa muun muassa ARX:ssa, museoissa, teatterissa, kirjastoissa ja palvelupiste Kastellissa.

Aikuinen – tee lupaus lapselle!

Jokainen aikuinen voi tehdä oman lastenkulttuurilupauksen. Kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo tekivät omansa Lastenkulttuurilupauksen allekirjoitustilaisuudessa.
Jokainen aikuinen voi tehdä oman Lastenkulttuurilupauksensa, kuten Hämeenlinnan kaupunginjohtajat Timo Kenakkala ja Juha Isosuo. Miika Kangasniemi, 2019.

Yhtä aikaa kulttuurilupauksen julkistamisen kanssa avataan myös Kulttuurikasvatus alkaa ihan läheltä -kampanja, jonka avulla aikuisia kannustetaan tekemään kulttuurilupaus lapselle.

Kulttuurikasvatus tarvitsee mahdollistajia, sillä ilmainenkaan tarjonta ei tavoita lapsia ilman aikuisten apua. Omien vanhempien lisäksi lupauksia tekemään haastetaan tekemään myös esimerkiksi mummit ja kummit. Kampanjaa edistetään yhteistyössä paitsi kulttuurilaitosten myös järjestötoimijoiden kanssa.

Tunnelmia Lastenkulttuurilupauksen allekirjoitustilaisuudesta 15.11.2019 Hämeenlinnan taidemuseosta

Kaupungijohtaja Timo Kenakkala allekirjoittamassa Hämeenlinnan lastenkulttuurilupausta. Miika Kangasniemi, 2019.
Hämeenlinnan Lastenkulttuurilupauksen allekirjoitustilaisuuteen osallistui runsaslukuinen joukko muun muassa median ja kulttuurilaitosten edustajia. Lastenkulttuuripalveluiden käyttäjiä edustivat Seminaarinkoulun neljäsluokkalaiset.
Lastenkulttuurilupauksen allekirjoitustilaisuuteen osallistui runsaslukuinen joukko mm. median ja kulttuurilaitosten edustajia. Lastenkulttuuripalveluiden käyttäjiä edustivat Seminaarinkoulun neljäsluokkalaiset. Miika Kangasniemi, 2019.
Seminaarinkoulun neljäsluokkalaiset osallistuivat Hämeenlinnan lastenkulttuurilupauksen allekirjoitukseen.
Seminaarinkoulun neljäsluokkalaiset mukana Lastenkulttuurilupauksen juhlatunnelmissa. Miika Kangasniemi, 2019.
Seminaarinkoulun nelosluokkalaiset osallistumassa Tommi Toijan näyttelyn Ihmismassa-työpajaan
Seminaarinkoulun nelosluokkalaiset osallistuivat taidemuseossa Tommi Toijan näyttelyn Ihmismassa-työpajaan taidekasvattaja Auni Tuovisen johdolla. Miika Kangasniemi, 2019.
Seminaarinkoulun nelosluokkalaiset osallistuivat taidemuseossa Tommi Toijan näyttelyn Ihmismassa-työpajaan. Miika Kangasniemi, 2019.

Lisätietoja
lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri, puh. 040 8696374, minna.haveri@hameenlinna.fi, www.hameenlinna.fi/lastenkulttuuri